Constructing security in Colombia: the case of FARC
Kolombiya'da güvenliğin inşaası: FARC meselesi
  1. Tez No: 462068
  2. Yazar: BAŞAR BAYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR İŞÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: FARC, Güvenlikleştirme, Güvenlik(siz)leştirme, Kolombiya İç Çatışması, Melez Demokrasiler, Colombian Conflict, FARC, Hybrid Democracies, (In)securitization, Securitization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışma eleştirel güvenlik çalışmaları için yeni bir analiz çerçevesi önermektedir. Diğer eleştirel güvenlik yaklaşımlarında olduğu gibi bu teorik çerçeve de inşacı bir ontoloji ve yorumsamacı bir epistemolojiye sahiptir. Diğer taraftan bu analiz çerçevesi mevcut yaklaşımlara olan eleştirileri karşılayabilmektedir. Yeni özellikler olarak, bu çalışma, güvenlik(siz)leştirmeyi bütün bir süreç olarak görerek bu süreci tanımlama, inşa, güvenliksizleştirici sonuçlar olmak üzere üç safhada analiz etmekte; güvenlik(siz)leştirmenin hem yukarıdan aşağıya hem de aşağıdan yukarıya olan özelliklerini dikkate alarak hem makro seviyedeki karar alma süreçleri ve söylemsel çabaları hem de mikro seviyedeki güvenlik pratiklerini analiz etmekte; güvenlik(siz)leştirme surecindeki karşıt görüşleri dikkate alarak, şiddet içermeyen muhalif hareketleri ve karşıt güvenlik(siz)leştirmeleri de içine alan iki taraflı bir analiz çerçevesi sunmakta; muhalefet ya da güvenliksizleşenler gibi yeni aktörler ortaya koymakta; güvenlik(siz)leştirme sürecinde, özellikle tarihi süreç ve demokratik seviye gibi, bağlamsal faktörleri analiz çerçevesinin içerisine almakta; güvelik profesyonellerini taktik, operatif ve stratejik olmak üzere üç seviyeye bölmekte; güvenlik(siz)leştirmenin güvenliksizleştirici sonuçlarını da analiz çerçevesine almakta; ve son ve en önemli olarak devlet merkezli analizi kenara koyarak, devlet dışı aktörleri de sorunsallaştırabilmektedir. Bu teorik katkılara ek olarak, bu çalışma ortaya konulan bu teorik analiz çerçevesini FARC ve Kolombiya Devletinin iki taraflı güvenlik(siz)leştirilmesi meselesine uygulamaktadır. Böylece, hem teorik çerçevenin uygulanırlığı gösterilmekte hem de son yüzyılın en kanlı ve uzun iç çatışmalarından birisi güvenli(siz)leştirme çerçevesinde analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study introduces a new framework for critical security studies to examine the production of security issues, particularly in hybrid democracies. Like the other critical security approaches, this new framework has a constructivist ontology and an interpretivist epistemology. On the other hand, this new framework addresses the critics of the already existing approaches. As novel features, the new framework, regards the process of (in)securitization as a whole process and examines it in three phases: definition, construction, and (in)securitization-in-action; it takes both bottom-up and top-down characteristics of the process of (in)securitization into consideration and examines both macro-level decision-making processes and discursive efforts and micro-level security practices; it takes rival voices into consideration and provides a dual framework for analysis which examines non-violent opposition and counter-(in)securitizations; it integrates new units like the opposition and sufferers; it examines the context of the process of (in)securitization by particularly focusing on the historical background and the level of democracy; it divides the security professionals into three levels: strategic, operational and tactical; it examines the insecuritizing consequences of (in)securitization as well as its process; finally, and most importantly, it eliminates the state-centric approach and it can problematize non-state actors too. In addition to these theoretical contributions, the dissertation applies this new framework to the case of dual (in)securitization of FARC and the Colombia state. By that way, it both present the functioning of the framework and examines one of the longest and deadliest internal conflicts of the last century through the lenses of (in)securitization framework.