Veli bilgilendirme programının ilk okuma yazma sürecine katkısı hakkındaki veli ve öğretmen görüşleri
Parent and teacher views about the contribution of parent informing program to the first reading and writing process.
  1. Tez No: 462076
  2. Yazar: NURCAN ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Okuma Yazma Öğretimi, Okuma, Yazma, Education of First Reading-Writing, Sound based Sentence method
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İlk okuma ve yazma öğretiminin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için veli-öğretmen-öğrenci işbirliğinin kurulabilmesi oldukça önemlidir. Yapılan araştırmada görülmüştür ki velilerin bu süreçte yaşadığı sorunlar, geçmişten gelen yanlış bilgileri ve algıları öğrenci başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu araştırma nitel yaklaşıma dayalı hazırlanmış olup araştırmanın modeli özel durum çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim- öğretim yılında birinci sınıfa okuyan 41 öğrenci, bu öğrencilerin velileri ve sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Veriler betimsel analize uygun olarak analiz edilmiştir. Velilere dönem başında ilk okuma yazma eğitim programı uygulanmıştır. Dönem sonunda veli ve öğretmenlerle görüşmeler yapılmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerde velilerin sürece katılmaya daha istekli oldukları ve çocuklarını yanlış yönlendirme davranışından kaçındıkları, süreci daha bilinçli yönetmeye ve öğretmenle daha fazla iletişim kurmaya çalıştıkları gözlemlenmiştir. Bu durumun öğrencilere olumlu yansıdığı, öğrencilerin okuma yazmaya daha çabuk geçtiği, başaramıyorum gibi olumsuz benlik algısı geliştirmelerini önlediği sonucuna ulaşılmıştır. Velilerle yapılan görüşmelerde, veli bilgilendirme programını alan velilerin ilk okuma yazma sürecine yönelik farkındalıklarının arttığı, görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is quite important , establishing the collaboration of parent-teacher-student, to complete the first reading and writing education in a succesfully way. In researchs it has been seen that the problems of parents during this period and their incorrect knowledge and perception unfavourably affect the achievement of student. This research ise based on qualitative approach and the research model is the case study. The study group of in research, 41 students, are the parents and teachers of these students who are studying first grade in 2016- 2017 academic year. The data were analyzed as appropriate for descriptive analysis. At the beginning of the term, the first reading and writing programme is practiced to parents. At the end of the term have an interview with parents and teachers. It has been observed in the interview with teachers that parents are disposed to attend the process and abstain from directing students incorrectly,manage the process conciously and try to communicate with teacher. It is precipitated that this situation reflect credit upon students, students learn reading and writing sooner and stunt negative sense of self such as '' i can not ''. In the interviews with the walks, it was seen that families receiving the parent information program increased awareness of the first literacy process.