İbn Haldun'da bilgi problemi
Knowledge problem in İbn Khaldun
- Tez No: 462075
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ġbn Haldun, Bilgi bilim, Ġbn Haldun, Ġnformation science
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
“İbn Haldun'da Bilgi Problemi”isimli bu çalışma“Giriş”ve“Sonuç”hariç iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın“Giriş”bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı ve kaynaklarını kısaca ifade ettikten sonra İbn Haldun'un hayatını talebeliği, siyasi işlerle meşgul olduğu dönem, telif dönemi ve kadılık ve müderrislik dönemi olarak dört aşamada ele aldık. Birinci bölümde, bilginin oluşum sürecinde süje ile objeyi ve bu ikisi arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. Bunun yanında bilginin kaynağı olarak akıl ve nefs konularını İbn Haldun'un görüşleri doğrultusunda ele aldık. İkinci bölümde ise, bilginin imkânı ve değeri konularına İbn Haldun'un yaklaşımını ele aldık ve yeni kurduğu umran ilmini ve bu ilmin meyvesi olan tarih bilgisini elde etmedeki epistemolojik yaklaşımını inceledik. Sonuç kısmında da araştırmamızda ulaşmış olduğumuz sonuçları bir sistem dahilinde ifade ettik.
Özet (Çeviri)
This work that is named“Knowledge Problem in Ibn Khaldun”consists of two parts excluding“Introduction”and“Conclusion”. After stadet briefly of the research's topic, importance, purpose and resources in the work's“Introduction”part, Ibn Khaldun's life has been discussed in four stages as his studentship, the period of his busy with political issues, the copyright period and judges and Professorship period After stadet briefly of the research's topic, importance, purpose and resources in the work's“Introduction”part, Ibn Khaldun's life has been discussed in four stages as his studentship, the period of his busy with political issues, the copyright period and judges and Professorship period. In the first part, we evaluate the subject and the object, and the relationship between them in the process of knowledge's formation. Besides, we deal with mind and self as a source of knowledge in accordance with the opinion of Ibn Khaldun. In the second part, we examine Ibn Khaldun's approach to the possibility and the value of knowledge and we search his new-established umran knowledge and the epistemological approach, as the knowledge's fruit, in obtaining the historical data. In the conclusion part, we express the results of our research within a system.