Kayıtdışı ekonomi:Siirt örneği (Tefecilik)
Informal ekonomi:Siirt sample (Usury)
  1. Tez No: 462082
  2. Yazar: NEŞE ÖZEL KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıtdışı Ekonomi, Tefecilik, Türkiye, Siirt, Informal Economy, Usury, Turkey, Siirt
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kayıtdışı ekonomi, gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından biri durumuna gelmiştir. Bu sorunun çözülmesi için yürürlüğe konulacak düzenlemeler konusunda çokça tartışmalar yaşanmaktadır. Kayıtdışı ekonomi faaliyetleri, vergi kaçakçılığı, tefecilik, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama gibi geniş yelpazede yer almaktadır. Kayıtdışı ekonominin unsurları içerisinde yer alan tefecilik, ihtiyaç sahipleri kişilerin, güçlü olanın ve sermayeyi elinde bulunduranın ölçüsüz bir kazanç elde ederek, kamu otoritesinin izni olmadan faiz karşılığında ödünç para almasıdır. Kişilerin, kamu otoritesinin izni dışında faiz karşılığı borç alması sonucu ekonomik bakımından zor duruma düşmeleri, borç batağı içine girmeleri ve bu borcun geri ödeme imkânsızlığına düşmeleri Türkiye'de çokça karşılaşılan durumlardan biridir. Bunun sonucunda bu kişiler, ekonomik olarak yıkıntıya uğramakta, malvarlıklarını kaybetmekte, aileleri dağılmakta hatta borcunu ödeyemeyen kişiler hayatlarına son verme noktasına kadar gelmektedirler. Bu tez çalışmasında Türkiye'de tefeciliğin tarihsel gelişimi, boyutu ve Türk hukukundaki yeri hakkında bilgiler verilmiş, sonrasında Siirt ilinde tefeciliğin boyutu, nedenleri, tefecilik suçunun işleniş biçimleri hakkında bilgi verilmiş ve tefeciliğin önlenmesine yönelik olarak yapılması gerekenler hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Informal economy, is one of the most important problems of developing countries. There is frequent discussions about the regulations that will be put into effect to solve this problem. Unregistered economic activities take place in a wide range of activities such as tax evasion, usury, drug trafficking or money laundering. Usury, which is included in the components of the unregistered economy, means the needy person taking a loan from people who possess capital stock and gets disproportionate gain with high interest, without the consent of the public authorities. It is one of the most common situations in Turkey that people without permission of public authority fall into a difficult economic situation because of borrowing with a high interest rate causing them to fall into debt and the inability of repayment of this debt. As a result, these people are being subjected to economic collapse, losing their possessions, their families splits even those people come to the point of ending their lives. In this study, the historical development, dimension of usury in Turkey and its place in Turkish law has been given. Then, information about, the dimension of usury in Siirt province, the causes, the manner in which the usury crime committed has been given and also assessments has been made about what is supposed to be done in order to prevent usury.