Yoksulluk ve göç ilişkisi: Yüksekova örneği
Poverty and mi̇grati̇on: The case of Yüksekova
  1. Tez No: 462083
  2. Yazar: SİBEL CANAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZDAR KİRACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Yoksulluk, Yüksekova, Anket, Migration, Poverty, Yüksekova, Survey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu çalışmanın amacı uluslararası gündemin ana maddelerinden biri olan göç, eğitim ve bununla birlikte yoksulluk olgusunu inceleyerek, bu incelemeyi Hakkari ili Yüksekova ilçesi için değerlendirmektir. Bu nedenle, tez için belli aralıklarla gözlemler yapılmış, yerel halkla görüşmeler ve yüz yüze anket çalışmaları uygulanmıştır. Uyguladığımız anket çalışmasıyla Yüksekova ilçesi için göç, eğitim ve yoksulluk sebep sonuçları tespit edilmeye, göç ve yoksulluk etkisinde çalışanların büyüklüğü saptanmaya çalışılmıştır. Yüksekova'da ihtiyaç sahiplerini pasif alıcı konuma iten karşılıksız ve sadece günlük ihtiyacı karşılayabilen yardım biçimlerinin varlığı ve büyüklüğü tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma inceleme açısından Yüksekova ilçesi için ve kapsam genişliği açısından Hakkari ili için bir ilk olmaktadır. Göçmenlerin demografik nitelikleri, sosyoekonomik özellikleri, göçten sonraki durumları ve Yüksekova ilçesi ile ilgili algıları incelenmiştir. Bu çalışma hane reisleri ile yapılan derinlemesine görüşmelerin ve yüz yüze anketlerden elde edilen sayısal verilerin detaylı analizine dayandığı için göç ve yoksulluk olgularının yarattığı sorunların çözümü için önemlidir. Çalışmanın en önemli bulgusu yoksulluğun; güvenlik, eğitim ve göç sorunlarına sebep olduğudur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is one of the main topics of international agenda; namely, investigate the relation between migration, education and poverty and to evaluate this relation for the Yüksekova district of Hakkari province. In order to obtain data for the district on the subjects of interest face-to-face surveys and interviews with local people were perfomed; observations were collected at regular intervals. For the district of Yüksekova with our survey study we tried to detect the causes and effects of migration, education and poverty topics and the size of the population affected by migration and poverty. The size and existence of forms of help, unrequited and only able to meet daily necessities that makes people passive consumers Needowners in Yüksekova been tried to be determined. This study is a first for Hakkari Province in terms of scope and scope of scope for Yüksekova District. For this purpose, demographic characteristics of immigrants, socioeconomic characteristics, states after migration and the perceptions of immigrants Yüksekova distirict is examined. This work is important because it is based on a detailed analysis of the numerical data obtained from face-to-face surveys and in-depth interviews with households as a solution to migration and poverty. The most important finding of the study is that poverty leads to security, education and migration problems.