Türk-Yunan sorunlarının Türkiye-AB ilişkilerine yansıması
The reflection of Turkish-Greek problems on Turkey-EU relations
- Tez No: 462229
 - Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ATEŞ EKŞİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Türk-Yunan İlişkilerinde temel sorunlar, Türkiye-AB ilişkileri, Türk-Yunan sorunlarının AB'ye yansıması
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 238
Özet
Çalışmanın amacı, çok eski yıllara dayanan iki komşu ülke olan Türkiye ve Yunanistan arasındaki temel sorunları incelemek, bu sorunların Türkiye-AB ilişkilerine nasıl yansıdığını, yine bu sorunlar çerçevesinde AB'nin iki ülkeye yönelik tutumunu ele almaktır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türk-Yunan sorunları ile ilgili yaşanan krizlerin tarihçeleri ve bu sorunlar ile ilgili kararlar ve iki ülkenin var olan sorunlarını kendi açılarından nasıl yorumladıkları araştırılarak değerlendirilecektir. İkinci bölümde ise, AB'nin yayınladığı Türkiye ilerleme raporları, kararlar, Türkiye-Yunanistan ve AB arasında gerçekleşen zirveler ve antlaşmalar ele alınarak Türkiye-AB ilişkileri, Türk-Yunan sorunlarının AB'ye yansıması ve AB'nin tutumu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to review the fundamental problems of two neighbouring countries Turkey and Greece, influencies of these problems to Turkey EU relations and EU approach. The study consists of two chapters. First chapter will cover the history of Turkish-Greek crisis, decisions and interpretations of the countries within their local legislations. In the second chapter EU progress reports on Turkey, decisions, Turkey, EU and Greece meetings, agreements, EU approach to the countries will be analyzed. Key Words : Fundamental problems on Turkey-Greece relations, TurkeyEU relations, Reflection of the problems to Turkey-EU relations