Ankara ili Bala ilçesi Afşar yöresi folkloru
Ankara city Bala town Afşar region folklore
  1. Tez No: 462344
  2. Yazar: SEÇİL ÇOŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHADDİN BEKKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Afşar, monografi, halk kültürü, halk edebiyatı, halk bilimi, Afşar, Monograps, folk culture, folk literature, folklore
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 387
Özet
Her milletin kendine özgü maddi ve manevi değerleri vardır. Bu değerler insanların geçmişi ve geleceği arasında bir köprüdür ve insanların yaşama biçimlerinin birer göstergesidir. İnsanoğlu, değişen toplum yapısına ve gelişen teknolojiye karşı meydana getirmiş olduğu bu değerlere sahip çıkmalı ve bu değerleri gelecek nesillere aktarılmalıdır. Bu çalışmada Afşar yöresi folklorunun tespit edilmesi, teknoloji karşısında geleneksel yapısını yitirmeye başlamış olan yörenin kültürel değerlerinin hafızalardan silinmeden derlenip yazıya geçirilmesi ve bu kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır. Çalışmada ilk olarak Afşar yöresinin tarihi ve coğrafi yapısından bahsedilmiştir. Geçmişten gelen ve hala günümüzde yaşatılan doğum, evlenme ve ölüm törenlerinde yapılan gelenekler ve görenekler hakkında bilgi verilmiştir. Bayramlar, millî törenler, dinî törenler ve mevsimlik törenlere değinilmiştir. Yöredeki bazı geleneksel uygulamalar anlatılmıştır. Yörenin sofra gelenek ve göreneklerine, yemek çeşitlerine, el sanatlarına, giyim kuşam kültürüne, çocukların ve büyüklerin kendi aralarında eğlenmek amacıyla oynadıkları oyunlara yer verilmiştir. Hastalıkları iyileştirmek için uygulanan tedavi yöntemleri ile toplumu ve insan hayatını etkileyen halk inanışları derlenmiştir. Halk kültüründe sözlü ürünler öemli bir yer tutar. Her yörenin kendine has bir sözlü edebiyatı bulunmaktadır. Bu yöreye ait sözlü edebiyat ürünleri de derlenerek konuşmalık türler, anlatmalık türler ve söylemelik türler olmak üzere üç temel başlık altında ele alınmıştır. Araştırmamızın sonuç bölümünde ise kaybolmaya yüz tutmuş olan maddi ve manevi değerlerimizin tümünün bir an önce kayıt altına alınması gerektiğine vurgu yapılmıştır. Sözlü ve yazılı kaynaklar, dizin ve özgeçmiş ile nihayete ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Every nation has its own material and spiritual values. These values are a bridge between people's past and future, and are a sign of how people live. Mankind must adhere to these values that it has brought to the changing society structure and developing technology, and these values must be transferred to future generations. In this study, it was aimed to determine Afşar regional folklore, to compile the cultural values of the region which has not started to lose its traditional structure in the face of technology, and to transfer this cultural heritage to future generations. In the study, the history and geographical structure of the Afşar region was first mentioned. Information about traditions and customs made in past, present and present birth, marriage and death ceremonies was given. The festivals, national ceremonies, religious ceremonies and seasonal ceremonies are mentioned. Some traditional practices in the field are explained. The traditions and customs of the table are accompanied by a variety of dishes, handicrafts, clothing, culture, games played by children and elders to enjoy themselves among themselves. The treatment methods used to cure diseases and public beliefs affecting society and human life have been compiled. In folk culture, verbal products take a serious place. Each area has its own oral literature. Oral literary products belonging to this region are also compiled and classified under three main headings: speaking types, narrative types and discourse types. In the conclusion of our research, it is emphasized that all of our material and moral values, which have been lost to face, should be registered as soon as possible. Oral and written sources, directory and curriculum vitae have reached the final.