Kişiye özel-gözenekli kafatası implant tasarımı ve ti6Al4V toz malzemeden eklemeli imalat ile üretilerek tavşana uygulanıp kemik gelişiminin izlenmesi
Individually tailored porous skull implant design and implant produced from the use of ti6l4v powder material and subsequent bone development as observed when applied on the rabbit model
  1. Tez No: 462362
  2. Yazar: İLKER ALACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Gözeneklilik, Özelleştirilmiş implant, Kranioplasti, 3D yazıcı, Titanyum, Porosity, Customized implant, Cranioplasty, 3D Printer, Titanium
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kranioplasti tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar gelen bir nöroşirürjikal operasyondur. Kranial defektler tarihi süreç içerisinde bir çok materyal ile onarılmış olup günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle daha sağlam, daha biyolojik ve daha ekonomik implantlar ile bu defektler onarılabilmektedir. Bizim çalışmamızda da bunu bir üst seviyeye taşıyarak kişiye özel 3 Boyutlu Yazıcı ile defekte bire bir uyum sağlayan implant ile kranioplasti operasyonu gerçekleştirdik. 9 Yeni Zelenda tavşanının her birine farklı özelliklerde karanil defektler yapılıp BT leri çekildi .Her tavşanın defektine özel 3 Boyutlu Yazıcı ile titanyum alaşımlı(Ti6AL4V) toz malzemeden gözenekli ve gözeneksiz yani düz implantlar tasarlandı.3 tavşana gözenekli, 3 tavşana düz implantlar fikse edilip son 3 tavşana da sadece kraniektomi yapılarak kontrol grubu olarak 3 ay gözlendi. 3 ayın sonunda tavşanlara dekapitasyon yapılıp implant takılan bölgenin etrafında 1 cm sağlıklı kemik kalacak biçimde rezeksiyon yapılarak kemik-implant segmenti elde edildi.Bu segment SEM altında incelendi ve gözenekli implant ile yapılan kranioplasti operasyonlarında yeni oluşan osteoblastların gözenek içersine kadar nüfus ettiği ve implantı daha sağlam kavradığı görüldü.Düz implantlı olanlarda ise osteobalstlar implantın sadece üst yüzeyine tutunma şansı buldukları için osseointegrasyon diğer gruba göre daha az gözlendi.Kontrol grubunda ise defekt çapının azaldığı görüldü. Böylelikle Kranioplasti operasyonunda kullanılacak olan implantın 3 Boyutlu Yazıcı ile tasarlanması ve kemik yapıya en uygun olan gözenekli yapıda olması osseointegrasyonu en üst seviyeye çıkarmaktadır. 3 Boyutlu Yazıcıyı Tıp alanına entegre edip bu teknolojiyi kullanarak ülkemizde ilk defa '3 Boyutlu Yazıcı ile yapılan gözenekli ve gözeneksiz yapıdaki implantlarla kranioplasti : deney hayvan modelini' çalışma şerefine nail olmanın mutluluğunu yaşamaktayız.
Özet (Çeviri)
Cranioplasty is a neurosurgical intervention that has been carried out since before recorded history which is practiced today. Cranial defects have been repaired throughout history but with technological developments durable, biological and more ecoomically favorable implants are availible in the repair of such defects. Our study examines takes this to the next level by performing implant cranioplasty operation with the use of 3 dimentional printing. 9 uniquely created cranial defects were inflicted on 9 New Zealand rabbits followed by CT. For each defect in the rabbit cranium porous and non-porous (or solid) implants were designed by using titanium alloy material (Ti6AL4V) made by a 3 dimensional printer. 3 rabbits were assigned porous implants while a further 3 were fitted with solid implants. 3 rabbits had craniotomy performed alone, thus serving as the control after which all groups were observed for 3 months. At the end of the 3 months the rabbits were sacrificed by decapitation followed by resecting a bony area of 1 cm margin that included the bone-implant segment. The segment of interest was examined under SEM and the porous implant following cranioplasty surgery showed better penetration of osteoblasts around the newly formed area suggesting robust graft uptake. On the other hand, solid implants showed osteoblast activity on the superficial surface of the implants and therefore less change of successful osseointegration compared to the previous group. The size of the defect was less in the control group. Thus the most appropriate 3 dimensional print implant compatible with the bony structure used in the cranioplasty operation is the porous type implant that confers the highest level of osseointegration. By applying the 3 Dimentional Printing technology in the medical field, we are proud to have the opportunity to pioneer a study,“3D printer made with porous and non-porous structure of the implant with cranioplasty : an experimental animal model ”; a first in our country.