Küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda radyoterapi alanı tedavi volümü ile sağkalım arasındaki ilişki
Radiotherapy volumes and survival relationship in non-small cell lung cancer patients
  1. Tez No: 462363
  2. Yazar: AYŞEN YEŞİM YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VİLDAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Radyoterapi, Tedavi Volumü, Hayat Kalitesi, Sağkalım, Non–Small Cell Lung Cancer, Radiotherapy, Treatment Volume, Quality Of Life, Survival
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserli Hastalarda Radyoterapi Alanı Tedavi Volümü ile SağkalımArasındaki İlişki Akciğer kanseri, tüm dünyada en sık görülen ve en sık ölüme sebebiyet veren kanser türüdür (1). Klinikte genel olarak Küçük Hücreli (KHAK) ve Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) olarak iki ana kategoriye ayrılmaktadır (2). KHDAK, American Joint Committee on Cancer (AJCC) 7. Baskı 2010 kullanılarak evrelenir (3). Tanı anında hastaların yaklaşık olarak % 15'i lokal evrede (primer yerinde sınırlı), % 22'si lokal ileri evrede (bölgesel lenf nodu metastazı yapmış), % 56'sı ise uzak organ matastazı (uzak metastaz) yapmıştır. Yaklaşık olarak % 6 hastanın ise evresi bilinmemektedir (4). Tanı sonrası 5 yıllık genel sağkalım oranları sadece %16,6'dır (5). Akciğer karsinomunda, klinik bulgular ve yayılma şekli birlikte incelenir. Hastaların başlangıç semptomları primer tümöre, tümörün yayılımına veya metastazına, sistemik etkilerine ve akciğer kanserine bağlı olarak gelişen paraneoplastik semptomlara bağlıdır (6). Prognostik ve prediktif faktörler, tümör ile ilgili olanlar ve hasta ile ilgili olanlar olmak üzere iki ana kategoride incelenmektedir (7). Tümör volumü, tedavi şeklinin ve prognozun belirlenmesinde önemli yol gösteren faktörlerden birisidir (8). Özellikle son 10 yılda hayat kalitesi çalışmaları da (QOL: Quality of Life) performans durumu, yaş cinsiyet gibi diğer klasik prognostik faktörlerin yerini almaktadır(9). Çalışmamızda, Anabilim dalımızda KHDAK tanısı alan ve palyatif Radyoterapi (RT) uygulanmış hastalarda RT alanı tedavi volümü ile hayat kalitesi ve sağkalım arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Radiotherapy Volumes and Survival Relationship in Non-Small Cell Lung Cancer Patients Lung cancer is the most common type of cancer that death leading in all over the world (1). Lung cancer is broadly separeted in the clinical use into Non–Small Cell Lung Cancer (NSCLC) and Small Cell Lung Cancer (SCLC) (2). NSCLC is staged according the American Joint Committee on Cancer (AJCC) 7. Th. Ed.2010 (3). At the time of diagnosis approximately 15 % were diagnosed while the cancer still confined to the primer site (localized stage) ; 22 % were diagnosed while the cancer was spread regional lymph nodes; 56% were had already metastasized (distant stage). About 6 % patients staging information was unknown (4). 5-year overall survival rate after diagnosis in only 16.6 % (5). Clinical findings and dissemination methods were analyzed together in lung cancer. Initial symptoms are that may be due to the primary tumor, its nodal and systemic metastases, or to paraneoplastic syndromes (6). Prognostic and predictive factors are divided into two main categories such as tumor-related factors and patient-related factors (7). Tumor volume is one of the factors for the determining treatment planning and prognosis (8). Especially in the last10 years, studies of quality of life (QOL: Quality of Life) are replaced performance status, age, gender as well as other classical prognostic factors (9). In our study, were investigated treatment volume and the relationship between quality of life and survival in our clinic who applied pallaitive torasic RT for NSCLC patients.