Doğal gelişen şiddetli sepsisli ve septik şoklu buzağılarda sol ventriküler sistolik fonksiyonların ve bu fonksiyonların uygulanan tedaviye bağlı değişimlerin ekokardiyografi ile değerlendirilmesi; longitudinal çalışma
Echocardiographic assesment of left ventriculer systolic function in calves with naturally occurring severe sepsis and septic shock and changes in these functions related to applied treatment; longitudinal study
- Tez No: 462490
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, buzağı, şiddetli sepsis, cardiac troponin, koagülasyon yetmezliği
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada doğal gelişen şiddetli sepsis ve şeptik şoklu buzağılarda sol ventrikül sistolik fonksiyonlarında değişmeler zaman içerisinde ekokardiyografi ile takip edilmiştir. Hem insan hem de veteriner hekimliğinde şiddetli sepsis ve septik şok yüksek ölüm oranı ile seyreder. Günümüzde doğal gelişen şiddetli sepsis ve şeptik şoklu buzağıların sol ventrikül sistolik fonksiyonlarının değerlendirilmesiyle ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışmada 0-4 haftalık, hipotansif ve SIRS semptomlarını gösteren 20 buzağı (deneme) ve klinik ve laboratuar sonuçları doğrultusunda sağlıklı olduğuna karar verilen 10 buzağı (kontrol) olmak üzere toplam 30 buzağı kullanıldı. Tüm buzağılara rasyonel bir şekilde okijen uygulaması ve sıvı tedavisi yapıldı. Buzağıların klinik, laboratuar ve ekokardiyografik muayeneleri tedavi öncesi 0. saatte ve daha sonra 6., 24., 48. ve 72. saatlerde yapıldı. Çalışmaya toplamda 18 adet şiddetli sepsisli ve 2 adet septik şoklu buzağı dahil edildi. Çalışmaya alınan tüm hayvanların sistolik kan basıncı ve ortalama arter basıncı kontrol grubuna göre düşük tespit edildi. Hasta buzağıların EDVI, EF, CI ve HR değerleri göz önünde bulundurarak, çalışmanın 0. saatinde deneme grubunda 7 buzağıda hiperdinami, 1 buzağıda hipodinami ve 12 buzağıda normodinami belirlendi. Çalışmanın 72. saatinde her 12 buzağıda EDVI düşük ama 7 buzağıda CI normal sınırlardaydı. cTnT ve CKMB deneme grubu buzağılarında kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Koagülasyon profili değerlendirildiğinde hiperkoagülasyon ve bir kısmında hem hiperkoagülasyon hem de hiperfibrinolizis tespit edildi. Deneme grubu buzağıların EDVI'si kontrol grubu buzağılarına göre tüm çalışma boyunca düşük bulunması şiddetli dehidrasyon, vazopleji veya diyastolik disfonksiyonların oluştuğuna işaret etmektedir. Gelişen çoklu organ disfonksiyonu sonucu, hasta buzağıların %95 öldü. Sonuş olarak EDVI'nin artış göstermemesi ve hipodinamik fazın gelişmesi şiddetli sepsis ve septik şoklu hipotansif buzağılarda kötü prognoz göstergesi olduğu kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was evaluated the changes in left ventricular systolic function by echocardiography in calves with naturally severe sepsis and septic shock. Severe sepsis and septic shock that cause high mortality rate are commonly seen in both human and veterinary medicine. Until now, unfortunately, there is no longitudinal clinical research concerning with treatment of calves with naturally occurring severe sepsis and septic shock. Twenty hypotensive calves, 0-4 weeks old, with complete laboratory and clinical data necessary for systemic inflammatory response syndrome (experimental group), and 10 healthy calves, 0-4 weeks old (control group) were used as materials. All experimental group calves rationally received oxygen and fluid therapy. Clinical, laboratory and echocardiographic examinations done in 0.houre before treatment and 6.,24., 48. and 72 hours after admission.