Dil tipi kalkaneus kırıklarının tespitinde vida konfigürasyonunun stabilite üzerine etkisi (biyomekanik çalışma)
The effect of screw configuration on stability in fixation of tongue type calcaneus fractures (biomechanical study)
- Tez No: 462633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL KAZIMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kalkaneus kırıkları, dil tipi, fiksasyon, biyomekanik
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Kalkaneusun dil tipi olarak da adlandırılan tip IIC kırıkları, minimal invaziv teknikler (perkütan vida fiksasyonu) kullanılarak başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bu çalışmanın amacı, dil tipi kalkaneus kırıklarının tespitinde kullanılan dört farklı vida konfigürasyonunu biyomekanik olarak değerlendirmektir. Sentetik kalkanus modellerinde, testere yardımıyla standart bir şekilde tip IIC dil tipi kırığa uygun kesi uygulandı. Numuneler, her grupta toplam 7 adet olacak şekilde randomize bir şekilde dört farklı tespit grubundan birine yerleştirildi. Grup 1; iki paralel vida, Grup 2; iki diverjan vida, Grup 3; iki paralel + bir sustentakulum tali vidası, Grup 4; üç paralel vida ile tespit olacak şekilde dört farklı çalışma gurubu oluşturuldu. Tüm materyaller Aşil tendon traksiyonunu taklit eden aksiyel yük altında biyomekanik olarak değerlendirildi. Kırık hattında sırasıyla 2mm, 4mm ve 5mm ayrışma sağlayan kuvvet değerleri belirlendi. Kırık hattındaki 2mm, 4mm ve 5mm ayrışmalarda, üç paralel vida ile tespit yapılan gruptaki ortalama kuvvet değerleri diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Dil tip kalkaneus kırıklarının tedavisinde, 3 paralel vida konfigürasyonunun kullanılmasının daha fazla denge sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Tongue-type fractures of calcaneus (type IIC) can be successfully treated using a minimally-invasive technique (percutaneous screw fixation). The aim of this study was to asses biomechanically four different screw configurations used for the fixation of tongue type IIC calcanues fractures. Identical osteotomiesfor type IIC calcaneus fracture were created in synthetic calcaneus speciemens using a saw. The specimens were randomly assigned to one of the four fixation groups (n =7 per group) Group I; two parallel screws,Group II; two divergant screws,Group III; two parallel plus one axially oriantaded screw towards sustaneculum tali screws, Group IV; three-parallel screws for fixation. Biomechanical load test which imitates ashilles tendon traction was performed on all the groups and values were determined at the fracture line to provide 2mm, 4mm and 5mm disintegration, respectively. Mean force values for three parallel screw constuct at 2 mm, 4 mm and 5 mm fracture displacements were found to be significantly higher when compared with other groups. The use of a three parralel screw construct appear to provide more stability in the treatment of Tongue IIC fractures. Key Words : Calcaneus fracture, Tongue type, fixation, biomechanical