Kronik spontan ürtikerli hastalarda standart birinci basamak tedavi ile birlikte probiyotik kullanılmasının ürtiker aktivite skorları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of probiotic use on urticaria activity scores with standard first-line treatment in chronic spontaneous urticaria patients
- Tez No: 462632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEK KOCATÜRK GÖNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: allerji, kronik ürtiker, probiyotik, ürtiker, allergy, chronic urticaria, probiotic, urticaria
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Kronik spontan ürtiker, uzun süre tedavi gereksinimi ve düzenli takipler gerektiren bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı, kronik spontan ürtikerli hastaları incelemek, probiyotik tedavisinin hastalık aktivite skorları üzerine etkisini araştırmaktır.“Kronik Spontan Ürtikerli Hastalarda Standart Birinci Basamak Tedavi ile Birlikte Probiyotik Kullanılmasının Ürtiker Aktivite Skorları Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi”isimli çalışmamız ürtikerde etken olabileceği düşünülen bazı mekanizmaların ürtiker gelişimi üzerine etkisinin olup olmadığı ve tedavi ile hastalık aktivitesinin değişip değişmediğini incelemek için planlanan bir çalışmadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Haziran 2013 - Aralık 2016 tarihleri arasında ürtiker takip polikliniğine müracaat edip kronik spontan ürtiker tanısı almış 18-70 yaş arası 60 hastada birinci basamak tedavi olan antihistaminik tedavisine ek olarak probiyotik kullanımının hastalık seyri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla ürtiker polikliniği takip dosyaları içerisinden çalışma için gerekli formları eksiksiz olan hasta dosyaları seçilmiştir. Hastalar antihistaminik ve probiyotik tedavisi alan ve kontrol grubunda sadece antihistaminik tedavisi alan hastalar arasından seçilmiştir. Çalışma sonunda probiyotik kullanan hasta grubunun sadece antihistaminik alan hastalara göre tedavi yanıtları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan her iki grupta tedavi yanıtlarını değerlendirmede kullanılan her üç ölçeğin (Ürtiker aktivite skoru 7, Kronik ürtiker yaşam kalite anketi, Doktor visüel analog skalası) bazal değerleri ile son vizit değerleri arasında anlamlı derecede iyleşme yönünde pozitif değişim saptanmıştır. Probiyotik grubunda Kronik ürtiker yaşam kalite anketi ve doktor visüel analog skalası seviyelerindeki düşüş kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir (sırasıyla;p=0,002, p=0,004). Ürtiker aktivite skorları yanıtlarını değerlendirmek için hastalar ölçek skolarındaki düşüş miktarına göre gruplara ayrılmıştır. Çalışma sonunda 2 grup arasında yapılan karşılaştırmada probiyotik grubunda tedavi yanıtları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede pozitif yönde farklı saptanmıştır. Sonuç: Ürtiker yaşam kalite anketi 7, kronik ürtiker yaşam kalite anketi ve doktor visüel analog skalası skorlarındaki istatistiksel anlamlı düşüş probiyotik tedavisinin kronik spontan ürtiker tedavisinde pozitif etkisinin olduğunu destekler niteliktedir. Probiyotiklerin kronik idiyopatik ürtiker tedavisindeki yerini aydınlatmak için daha geniş sayılarda hasta gruplarıyla ve daha uzun takip süreleri ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic spontaneous urticaria is a disease that requires long-term treatment and regular follow-up. The aim of our study is to examine patients with chronic spontaneous urticaria and to investigate the effect of probiotic therapy on treatment response . ''Evaluation of the Effect of Probiotic Use on Urticaria Activity Scores with Standard First-Line Treatment in Chronic Spontaneous Urticaria Patients'' is a study designed to investigate whether some mechanisms thought to be causative in urticaria have an effect on urticaria development and whether treatment have impact on disease activity. Material and Method: In our study, between June 2013 and December 2016, 60 patients who were admitted to urticaria follow-up clinic and who were diagnosed with chronic spontaneous urticaria were investigated for the effect of probiotic use on disease course in addition to antihistamine treatment. For this purpose, patient files which meet the requests were selected from the follow-up files of urticaria out-patient clinic. Patients were selected from patients who received probiotic treatment with antihistamines and who received only antihistamine treatment in the control group. At the end of the study, the treatment response of the patient group using probiotics was compared with the treatment response of patients receiving only antihistaminics. Results: In all three scales used for evaluating treatment responses in both study groups (Urticaria activity scale 7, chronic urticaria quality of scale questionnaire, physician visuel analoug scale), there was a positive change in baseline and final visit scores. The chronic urticaria quality of scale questionnaire and physician visuel analoug scale deceleration levels in the probiotic group were statistically different compared to the control group (respectively; p=0,002, p=0,004). Patients were divided into groups according to the amount of decrease in scale scores to assess Urticaria activity scale 7 responses. At the end of the study, in the comparison between the two groups, the treatment responses in the probiotic group were statistically significantly different from the control group. Conclusion: A statistically significant decrease in the Urticaria activity scale 7, chronic urticaria quality of scale questionnaire and physician visuel analoug scale scores supports the positive effect of probiotic therapy in the treatment of chronic spontaneous urticaria. In order to clarify the location of probiotics in the treatment of chronic idiopathic urticaria, there is a need for larger groups of patients and studies with longer follow-up periods