NON-enfeksiyöz üveit tedavisinde intravitreal deksametazon implant sonuçlarımız
Results of intravitreal dexamethase implant in non-infectious uveitis treatment
  1. Tez No: 462643
  2. Yazar: NEJLA TÜKENMEZ DİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE TURAN VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Non-enfeksiyöz üveit, intravitreal deksametazon implant, makula ödemi, santral makula kalınlığı, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, Non-infectious uveitis, intravitreal dexamethasone implant, macular edema, central macular thickness, best corrected visual acuity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Non-enfeksiyöz üveitlere bağlı gelişen makula ödemi (MÖ) tedavisinde yavaş salınımlı intravitreal deksametazon implantın etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Nisan 2013- Şubat 2017tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği'nde%52,4'ü erkek, %47,6'sı kadın olmak üzere toplam 21 hastanın 27 gözü çalışmaya dahil edilmiştir.Non-enfeksiyöz üveite bağlı MÖ nedeniyleintravitreal deksametazon implant uyguladığımız ve sonrasında en az 6 ay takip ettiğimiz hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Olgular enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası 1. ay,3. ay ve 6 ayda en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK) , santralmakula kalınlıkları (SMK) ve tekrar enjeksiyon gerekliliği açısından değerlendirildi. Tedaviye bağlı oluşan komplikasyonlarkaydedildi. Bulgular:Hastaların yaşları ortalama 39,2±11,7 (21-61) idi.Olguların takip süreleri ortalama 24.15±10.08 (6-45) aydı.Tek doz intravitreal deksametazon implant yapılan hastalarınpreopa göre; postop 1. ay, postop 3. ay, postop 6. ay SMK, Snellen ve logMar eşeline göreortalama EİDGK ölçümlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.001).Takiplerde olguların %33.3'ünde nüks saptandı;nüks görülen olgularda re-enjeksiyon ortalama9.67±3.12 ay sonrayapıldı. Nüks görülen 9 olgudan 4'ü (%44.4) tekrar nüks etmesi nedeniyle 3. deksamatezonimplantı uygulandı. Üçüncüimplantlarortalama 12.50±4.79 ayda yapıldı. Takip süresince olguların %37.0'sindekatarakt gelişmiş olup %11.1'ine kataraktcerrahisi yapıldı. Olguların %40.7'sinde post-op göz içi basıncı (GİB) yükselmesi nedeniyle antiglokomatöz ilaç başlandı vetamamıtopikal ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabildi. Sonuç: Non-enfeksiyöz posterior ve intermediate üveitlere bağlı gelişen MÖ tedavisinde intravitreal deksametazon implant etkin vegüvenilir bir tedavi seçeneğidir. Post-op erken dönemlerde görme keskinliğinde ciddi bir artışve SMK'ndabelirgin bir azalma izlenmektedir. Etkinliğinin yaklaşık 6 ay devam etmesi, diğer lokal tedavilere göre uygulama sıklığının az olması vekomplikasyon oranlarının düşük olması deksametazon implant tedavisininönemli avantajlarıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the efficacy and safety of slow-release intravitreal dexamethasone implant in macular edema (ME) induced by non-infectious uveitis. Material and Methods:Between April 2013 and February 2017,27 eyes of 21 patients 52,4% of whom were male and 47,6% of female were included in the study at Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Eye Clinic, University of Medical Sciences. The files of patients who underwent intravitreal dexamethasone implantation for macular edemadue to non-infectious uveitis andfollowed up for at least 6 months were retrospectively reviewed. The cases were evaluated before the injection, and at first, thirdand sixth month after injection in terms of best corrected visual acuity (BCVA) ,central macular thickness (CMT) and re-injection requirement. Complications related to treatment were recorded. Results:The mean age of the patients was 39.2 ± 11.7 (21-61) years. The mean monitoring time was 24.15±10.08 (6-45) months. In comparison to the preop values of the patients who received intravitreal dexamethasone implantation, the mean change in CMT and BCVA measurements according to logMar and Snellen charts in postop 1st,3rd and 6th months were statistically significant (p = 0.001). Recurrence was detected in 33.3% of the cases; re-injection was performed after an average of 9.67 ± 3.12 months in relapsing cases.The third dexamethasone implantation was applied due to the second relapse of 4 cases from 9 relapsing cases (44.4%). The mean of the third implants was performed an average of 12.50 ± 4.79. month. During follow-up, cataract developed in 37.0% of the cases and cataract surgery was performed in 11.1% . In 40.7% of the cases, antiglaucomatous drug was initiated due to post-op intraocular pressure (IOP) elevation and all could be controlled with topical drug use. Conclusion: Intravenous dexamethasone implantation is an effective and reliable treatment option in the treatment of patients with macular edema induced by non-infectious posterior and intermediate uveitis. In the early post-op period, there is a serious increase in visual acuity and a marked decrease in CMT.Dexamethasone implant treatment has important advantages because of its prolonged efficacy for about 6 months, its low application frequencycompared to other local treatments and low complication rates.