Tip 2 diyabetes mellitus hastalarında scube-1 serum değerinin HBA1C ve mikrovasküler komplikasyonlar ile ilişkisinin incelenmesi
Analysis of the relations between scube-1 serum value with HBA1C and microvascular complications in patients with TYPE 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 462654
  2. Yazar: UMUT BİNGÖL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KEVSER DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SCUBE-1, diyabetes mellitus, diyabetik mikrovasküler komplikasyon, HbA1c, açlık kan şekeri, SCUBE-1, diabetes mellitus, diabetic microvascular complication, HbA1c, fasting blood glucose
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Serum Signalpeptide-CUB [complement protein C1r/C1s, Uegf and Bmp1] - EGF domain-containing protein (SCUBE1) değeri akut koroner sendrom, iskemik inme ve akut mezenter iskemisinde artış gösterdiği kanıtlanmış tanısal bir belirteçtir. Çalışmanın amacı bu yeni trombosit aktivasyon göstergesi olan serum SCUBE-1 düzeyi ile hem tip 2 diyabet ve hem de tip 2 diyabete bağlı mikrovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya mikrovasküler komplikasyon gelişmiş 50 tip 2 diyabetik hasta (grup 1), komplikasyon gelişmemiş 50 tip 2 diyabetik hasta (grup 2) ve 50 sağlıklı kontrol olgusu (grup 3) alındı. Çalışmaya alınan tüm bireylerin antropometrik ve kan basınç ölçümleri yapıldı. Hastaların serum SCUBE-1 düzeyleri ELIZA yöntemi ile ölçüldü. Tüm olguların açlık kan glikoz, BUN, kreatinin, karaciğer fonksiyon testleri, PTZ, aPTT, hemoglobin, trombosit sayısı, serum lipid parametreleri ve HbA1c değerleri kayıt altına alındı. Diyabetik nefropati 24 saatlik idrarda mikroalbumin varlığı ile belirlendi. Diyabetik retinopati varlığı pupil dilatasyonu ardından yapılan indirekt biyomikroskopik muayenede değerlendirildi. Çalışmaya alınan hasta grupları ile kontrol grubu yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak benzer idi (p>0,05). Ortanca SCUBE-1 serum düzeyi grup 1, grup 2 ve grup 3'te sırası ile 5,20 (2,35-9,55) ng/ml, 3,68 (1,47-6,42) ng/ml ve 3,87 (2,13-6,69) ng/ml idi (p=0,365). Diyabetik hastalar HbA1c düzeyine göre %7 olarak iki grupta ayrıldığında olguların serum SCUBE-1 düzeyi arasında anlamlı bir fark yoktu (p=0,913). Tüm olgular açlık serum glikoz düzeyine göre 200 mg/dl altı ve üstü olarak incelendiğinde ortanca serum SCUBE-1 düzeyleri sırası ile 3,57 (1,79-6,72) ng/ml ve 5,63 (2,45-9,88) ng/ml idi (p=0,030). Çalışmada trombosit aktivasyonun bir göstergesi olan serum SCUBE-1 değerlerinin açlık kan şekeri yüksekliği ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu tespit edildi. Fakat serum SCUBE-1 düzeyi diyabetik hastalarda diyabetik retinopati ve nefropati gibi mikrovasküler komplikasyon varlığı ile anlamlı bir değişiklik göstermedi.
Özet (Çeviri)
Serum Signalpeptide-CUB [complement protein C1r/C1s, Uegf and Bmp1]EGF domain-containing protein (SCUBE-1) value is an evidenced diagnostic marker of acute coronary syndrome, ischemic stroke and acute mesenteric ischemia. The aim of our study is to determine relationship between serum SCUBE-1 level which is a new platelet activation indicator and both type 2 diabetes and its microvascular complications. The study was included 50 type 2 diabetic patients with complications (group 1), 50 diabetic patients without complications (group 2) and 50 healthy individuals as control group (group 3). Anthropometry and blood pressure measurements were performed in all participants. Serum SCUBE-1 level was measured by ELISA method. Blood levels of fasting glucose, BUN, creatinine, liver function tests, prothrombin time, active partial thromboplastin time, hemoglobin, platelet count, serum lipid parameters, and HbA1c values of participants were recorded. The diagnosis of diabetic nephropathy was determined by microalbuminuria that measured by a 24-hour urine collection. The presence of diabetic retinopathy was evaluated by indirect biomicroscopic examination following pupil dilatation. In terms of age and gender the study groups and the control group were similar. The median SCUBE-1 serum level in group 1, group 2, and group 3 were 5.2 (2.35-9.55) ng/ml, 3.68 (1.47-6.42) ng/ml, and 3.87 (2.13-6.69) ng/ml, respectively (p=0.365). There was not any significant difference between the groups according to SCUBE-1 serum level if diabetic subjects were divided into two groups according to their HbA1c levels as >7% or 200 mg/dL, median serum SCUBE-1 levels were 3.57 (1.79-6.72) ng/ml and 5.63 (2.45-9.88) ng/ml, respectively (p=0.030). Serum SCUBE-1 level, a marker of thrombocyte activation, was significantly associated with fasting blood glucose levels in the study. However, there were not any meaningful change in serum SCUBE-1 level with some microvascular complications such as diabetic retinopathy and nephropathy.