Kan kültürlerinden izole edilen candida türlerinin antifungal duyarlılıklarının mikrodilüsyon yöntemi ile araştırılması
Investigation of antifungal susceptibilities of candida species isolated from blood cultures by microdilution method
  1. Tez No: 462686
  2. Yazar: RAİF KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ESİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal, kandida, mantar, maya, mikrodilüsyon yöntemi, Sensititre YeastOne, Antifungal, candida, fungal, microdilution method, Sensititre YeastOne, yeast
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarında kan kültürlerinden izole edilen, kandida türlerinin antifungal duyarlılıklarının mikrodilüsyon yöntemi ile araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarlarında kan kültürlerinden izole edilen 50 kandida suşu çalışma kapsamına alındı. Türlerin antifungal duyarlılıkları kolorimetrik bir yöntem olan Sensititre YeastOne (Trek Diagnostic Systems, ABD) sistemi kullanılarak mikrodilüsyon yöntemiyle araştırıldı. Bulgular: Kandida suşlarının tamamında minimum inhibitor konsantrasyonu (MİK) aralıkları, amfoterisin B için; 0,12-2 μg/ml, flukonazol için; 0,12-256 μg/ml, vorikonazol için; 0,008-8 μg/ml, kaspofungin için; 0,015-0,5 μg/ml, anidulafungin için; 0,015-2 μg/ml, mikafungin için; 0,008-2 μg/ml, flusitozin için; 0,006-8 μg/ml, posakonazol için; 0,008-8 μg/ml, itrakonazol için; 0,015-16 μg/ml olarak belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen düşük MİK değerleri göz önüne alındığında; anidulafungin, mikafungin, kaspofungin, flusitozin, posakonazol, vorikonazol, itrakonazol ve amfoterisin B'nin kandida suşlarına karşı etkin olabileceği ve flukonazole dirençli suşlarla oluşan enfeksiyonların tedavisinde alternatif ilaç olarak kullanılabilecekleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to investigate the antifungal susceptibility of Candida species isolated from blood cultures by microdilution method at Atatürk University Medical Microbiology laboratory. Material and Method: 50 candida species isolated from blood cultures in Atatürk University Medical Microbiology laboratories were included in the study. Antifungal susceptibilities of the species were investigated by microdilution method using a colorimetric method, Sensititre YeastOne (Trek Diagnostic Systems, USA) system. Results: In all candida species, minimum inhibitor concentration (MIC) ranges have been found as follows: for amfoterisin B; 0,12-2 μg/ml, for fluconazol; 0,12-256 μg/ml, for voriconazol; 0,008-8 μg/ml, for caspofungin; 0,015-0,5 μg/ml, for anidulafungin; 0,015-2 μg/ml, for micafungin; 0,0082 μg/ml, for flurositozin; 0,006-8 μg/ml, for posaconazol; 0,008-8 μg/ml, for itrakonazol; 0,015-16 μg/ml. Conclusion: Considering the low MIC values obtained; it has been concluded that anidulafungin, micafungin, caspofungin, flucytosine, posaconazole, voriconazole, itraconazole and amphotericin B may be effective against candida species and may be used as an alternative medicine in the treatment of infections caused by fluconazole resistant species.