Gebelikte yapılan difteri tetanoz aşısının preeklampsi ile ilişkisi
Relationship between preeclampsia and diphtheria tetanus vaccination during pregnancy
  1. Tez No: 462715
  2. Yazar: KUBİLAY ÇANGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Td aşısı, Preeclampsia, Td vaccine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Gebelikte yapılan difteri tetanoz aşısı antijen yapısı bozulmamış toksoid aşı olarak kullanılır. Bu antijenik yapı inflamatuar sitokinlerin artmasına antiinflamatuar sitokinlerin azalmasına yol açarak immün cevabın değişmesine, böylece, artan sitokin üretimi endotel disfonksiyonuna neden olabilir. Biz bu çalışmamızda gebelikte yapılan Td aşısının, başta preeklampsi gelişimi olmak üzere gebelikte meydana gelebilecek olumsuz maternal ve yenidoğan sonuçları ile ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Etik Kurulu'ndan alınan onay ile çalışmamız gerçekleştirildi. Çalışmamıza 01.01.2016 ile 31.12.2016 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvurup sezaryen olan hastalardan, gebeliğinde Td aşısı almış 327 kadın ve Td aşısı almamış 108 kadın olmak üzere toplam 435 hasta dahil edildi. Gruplar demografik değişkenler olan yaş, vücut kitle indeksi, yerleşim yeri, nulliparite ve sigara kullanımı açısından karşılaştırıldı. Tarafımızca toplam 12 maternal ve yenidoğan sonucu belirlendi. Bunlar doğum haftası, doğum ağırlığı, normal yenidoğan, preeklampsi, SGA, erken membran rüptürü, preterm eylem, diabetik anne bebeği, prematürite, yenidoğan geçici takipnesi, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı ve neonatal ölümdü. Bulgular: Aşılanan kadınların %14,7'si gebeliğinde preeklampsi geçirirken, aşılanmayan kadınların %12'si gebeliğinde preeklampsi tanısı almıştır. Böylece gebeliğinde aşı yaptırma durumu ile preeklampsi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,474). Diğer belirlediğimiz sonuçlar ile gebeliğinde aşı yaptırma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.Çalışmamızda gebelik döneminde aşı yaptırma durumu yerleşim yeri ve nulliparite ile ilişkili bulunmuştur (sırasıyla p=0,004 ve p=0,002). Sonuç: Çalışmamızda gebelikte yapılan difteri tetanoz aşısı ile preeklampsi gelişimi arasında bir ilişki bulunmamıştır. Aşılanmanın, preeklampsi ve diğer sonuçlar üzerine artırıcı bir etkisinin olmadığı gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Diphtheria tetanus vaccination is used as intact antigen toxoid vaccine in pregnancy. This antigenic structure may result in the reduction of antiinflammatory cytokines and increase the inflammatory cytokines, thereby altering the immune response, thus resulting in endothelial dysfunction by increasing the production of cytokines. In this study, we investigated the relationship between Td vaccine in pregnancy and adverse maternal and neonatal outcomes, which may be prevalent in pregnancy, especially preeclampsia. Material and Methods: Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Dept. of Ethics Committee was approved. Between 01.01.2016 and 31.12.2016, a total of 435 patients who were applicated for cesarean section in the Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Obstetrics and Gynecology Department, including 327 women who received Td vaccination and 108 women who did not receive Td vaccination, were admitted to our study. The groups were compared in terms of demographic variables such as age, body mass index, settlement, nulliparity and smoking. A total of 12 maternal and neonatal outcomes were identified. These include birth week, birth weight, normal neonate, preeclampsia, SGA, premature rupture of membranes, preterm labor, diabetic mother's baby, prematurity, neonatal transient tachycardia, neonatal intensive care need and neonatal death. Findings: %14,7 of vaccinated women had preeclampsia while %12 of nonvaccinated women had preeclampsia. Thus, there was no statistically significant relationship between vaccination status in pregnancy and preeclampsia (p = 0,474). No statistically significant relationship was found between the results we determined and the vaccination status in pregnancy. In our study, vaccination status during pregnancy was found to be related to settlement and nulliparity (p = 0,004 and p = 0,002 respectively). Conclusion: There was no relationship between the development of preeclampsia and diphtheria tetanus vaccination in our study. It seems that vaccination does not have an enhancing effect on preeclampsia and other outcomes.