HIV ile enfekte hastalarda pulmoner arteriyel sertliğin ekokardiyografik olarak değerlendirmesi
Echocardiographic evaluation of pulmonary arterial stiffness in HIV-infected patients
  1. Tez No: 462714
  2. Yazar: İDRİS BUĞRA ÇERİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MERİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV, pulmoner hipertansiyon, pulmoner arteriyel stiffness, ekokardiyografi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
GİRİŞ: Pulmoner Hipertansiyon dünya genelinde prevalansı artış gösteren ölümcül bir hastalıktır, hastalık multifaktöriyel özellik göstermekte ve etyolojisinde insan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu yer almakta ve son yayınlarda sıklığın arttığı gösterilmektedir. Hastalığın erken teşhisi tedavi başlanması ve sağkalım üzerinde önemlidir. Ekokardiyografik olarak erken tanıya yönlendirebilecek olan pulmoner arteriyel stiffness değerlendirilmesi ileride hastalık yönetiminde önem kazanabilir. Biz bu çalışmamızda pulmoner hipertansiyon etyolojisinde yer alan HIV hastalığının hastalık bulguları ortaya çıkmadan yapabileceği değişiklikleri göstermeyi amaçladık. YÖNTEM: HIV enfeksiyonu tanısı ile takip edilen ve tedavi alan ek komorbiditesi olmayan 36 hasta ve sağlıklı 36 gönüllü çalışmamıza dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen bireylerin ekokardiyografik olarak sağ ventrikül çapları ve fonksiyonları ile ilgili parametreler alınmış ve pulmoner arteriyel stiffness (PAS) değerleri kaydedilmiş, sağlıklı grup ile HIV hastalığı olan grup birbiriyle kıyaslanmıştır. BULGULAR: HIV nedeniyle takip edilen hastalarda sağlıklı gönüllülere kıyasla pulmoner akım hızlanma zamanı anlamlı olarak kısalma, pulmoner arteriyel stiffness değerlerinde anlamlı olarak artma izlendi. Pulmoner arter stiffness değerlerindeki artış HIV hastalığının süresi ile ilişkili bulundu. İki grup arasında sağ ventrikül çapları, sistolik pulmoner arter basınçları, inferior vena kava genişlikleri ve Triküspit anüler plan sistolik esneme mesafesi (TAPSE) değerlerinde anlamlı farklılık izlenmedi. SONUÇ: Bu çalışmada HIV hastalarında standart yöntemlerle ve pulmoner arteriyel stiffness ile pulmoner akım dinamiklerini değerlendirdik. Non-invazif, ucuz bir parametre ile HIV hastalarında pulmoner arteryel hastalığın ilerleyici özelliğini ve bu parametrenin hastaların takibinde kullanılabileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND: Pulmonary hypertension is a fatal disease with an increased prevalence worldwide. PAH is multifactorial, and human immunodeficiency virus (HIV) infection is present in its etiology and has been shown to increase in frequency in recent publications. Early diagnosis of the disease is important for initiation of treatment and for survival. Evaluation of pulmonary arterial stiffness by echocardiography, which may lead to early diagnosis, may gain importance in disease management in the future. In this study, we aimed to demonstrate the changes that HIV disease can make in the pulmonary vascular bed before the onset of PAH. METHODS: 36 patients with HIV followed-up and treated, and 36 healthy volunteers were included in the study. There was no cardiovascular and systemic disease in both groups. Parameters related to right ventricular diameters and functions, parameters of pulmonary arterial stiffness were taken echocardiographically for the subjects included in the study. The healthy group and the HIV group were compared. RESULTS: Significant shortening of pulmonary acceleration time and significant increase in pulmonary arterial stiffness values were observed in patients who were followed up for HIV compared to healthy volunteers. The increase in pulmonary artery stiffness values correlated with the duration of HIV disease. There was no significant difference in right ventricular diameters, systolic pulmonary arterial pressures, inferior vena cava widths, and Tricuspid annular plan systolic excursion (TAPSE) values between the two groups. CONCLUSION: In this study, we evaluated pulmonary flow dynamics with standard methods and pulmonary arterial stiffness in HIV patients. We demonstrated the progressive nature of pulmonary arterial disease in HIV patients with a non-invasive, inexpensive parameter. KEY WORDS: HIV, pulmonary hypertension, pulmonary arterial stiffness, echocardiography