Üniversite öğrencilerinin kan bağışına karşı bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of information, attitudes and behaviors of university students about blood donation
- Tez No: 462756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kan, Kan Bağışı, Kan İhtiyacı, Blood, Blood Donation, Blood Needs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Hayati önem taşıyan ve insan vücudu dışında üretilemeyen kan ve kan ürünleri tedavide yaşamsal bir öneme sahiptir. Kan ve kan ürünlerinin tek kaynağı insandır. Temin edilemediği durumda başka bir alternatifi yoktur. Yaşam süresindeki artışa bağlı olarak pek çok ülkede kan ve kan ürünlerine olan gereksinim artmış, kanın temin edilmesi önem kazanmıştır. Dünya Sağlık örgütü ihtiyaç duyulan kanın; gönüllü, karşılık beklemeksizin düzenli ve bilinçli kan bağışçılarından temin edilmesini en güvenilir kan temin yolu olarak benimsemiştir. Ülkemizde güvenli kanın temin edilememesindeki en önemli problem gönüllü kan bağışındaki yetersizlik, halkın yanlış inanışlar ve tutumlara sahip olmasıdır. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin kan bağışına karşı bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesi, toplumu kan bağışından uzak tutan nedenlerin araştırılması, bu veriler ışığında gönüllü kan bağış bilinci oluşturulmasında çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. 20 sorudan oluşan anket, bir vakıf üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi' nde, 200 öğrencisine uygulanmıştır. Ankete katılanların %75,5' i kız öğrenciler olup, %24,5' inin erkek öğrenciler olduğu belirlenmiştir. Kan bağışında bulunma oranı kız öğrencilerde %21,9 iken, erkek öğrencilerde %55,1' dir. Öğrencilerin bilgi, tutum ve davranışlarını inceleyen çalışmamız öğrencilerin yeteri kadar bilgiye sahip oldukları halde kan bağış oranının yetersiz olduğunu göstermektedir. Bu da demek oluyor ki genç bireylerin tutum ve davranışlarının değiştirerek kan bağışı konusunda artışın sağlanabileceğidir. Sonuç olarak gönüllü kan bağışında ulusal yeterlilik düzeyi; yeterli-güvenli kan ihtiyacının sağlanması, ancak gönüllü kan bağışçılığının artırılarak, aktif bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanması ile çözümlenebilir.
Özet (Çeviri)
Blood and blood products that cannot be produced anywhere, except the human body, have a vital importance. The only source of blood and blood products is the human body. There is no alternative.Depending on the increase in lifetime, the need for blood and blood products increased and It has become important to provide blood in many countries.The World Health Organization has accepted volunteer, conscious and regular donors as the most reliable sources of needed blood. The most important obstacles to safe blood supply in our country are inadequacy of voluntary blood donation and people who have wrong beliefs and attitudes. This research was planned to examine information, attitudes and behavior of university students against blood donation, to investigation of causes that keep society away from blood donation and to determination of solution proposals for the formation of voluntary blood donation awareness in the light of this data. A questionnaire consisting of twenty questions was applied to two hundred students of Health Sciences Faculty of the a foundation university. 75.5% of the respondents are female students and 24.5% are male students. Besides, blood donation rate is 21.9% for female students and 55.1% for male students.Our study examining the knowledge, attitudes and behaviors of the students revealed the fact that they are reluctant to donate blood despite having enough knowledge.This information shows that the blood donation rate can be increased by changing the attitudes and behavior of young people. As a result, ensuringnationalcompetence in voluntaryblooddonationandmeetingtheadequacy of safeblood is onlypossiblebyincreasingvoluntaryblooddonationandensuringactivesustainability.