Hematoloji kliniğimizde son bir yılda değerlendirilen hematolojik maligniteli hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective review of hematologic malignant patients evaluated in our hematology clinic in the last year
  1. Tez No: 462807
  2. Yazar: MEHMET YİĞİT RASTGELDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK SABUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik kanserler, demografik ve klinik özellikler, retrospektif çalışma, Haematological cancer, demographic and clinical features, retrospective study
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Ülkemizde erişkin hematolojik maligniteler hususunda yeterli tanımlayıcı istatistiksel bilgi bulunmamaktadır. Çalışmamızda; Şanlıurfa ili ve çevre yerleşim merkezlerinden hastanemize başvuran, hematolojik maligniteli olguların, tanımlayıcı istatistiksel özellikleri vurgulandı. Böylece, bölgemizdeki erişkin hematolojik maligniteler konusunda epidemiyolojik ve insidans verileri sağlanabilmesi amaçlandı. Metod: Hastalar akut lösemiler, kronik myeloproliferatif hastalıklar, kronik lenfoproliferatif hastalıklar ve myelodisplastik sendromlar olarak dört gruba ayrıldı. Kreatinin, kalsiyum, laktatdehidrogenaz, sedimantasyon, albümin, beyaz küre, hemoglobin düzeyleri ve tanı, tanı alt tipi, evresi, aldıkları tedavi protokolleri, kemik iliği tutulumu, organomegalisinin olup olmadığına bakıldı ve diğer tanı gruplarıyla karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızdaki hematolojik maligniteli toplam 73 olgunun 34 tanesi (%46.6) kadın, 39 tanesi (%53.4) erkekti. Erkek/Kadın oranı yaklaşık 1.14 olarak saptandı. Çalışmamızda AML en fazla saptadığımız akut lösemi tipi olup, görülme sıklığı 40 yaşından sonra artış göstermişti. Erkek ve kadın AML olgu oranı (E/K) ise 1/4 olarak bulundu. Olgularımızda en sık saptanan hematolojik malignite tipi 21 hasta (% 28.8) ile non-Hodgkin lenfoma idi. Bu 21 hastanın 15'i (%71) Diffüz büyük B hücreli lenfoma alt tipindendi. Tüm olguların % 16.4'ü Kronik Miyeloid Lösemi tanılıydı. 48 lenfoma tanılı hastanın 11'i (%22) Hodgkin lenfoma tanılıydı. En sık HL tipi nodüler sklerozan tip (%63) idi. Olgularımıza en çok % 17.8 ile R-CHOP (Rituksimab- Siklofosfamid, Doksorubisin, Vinkristin, Prednisolon) rejimi uygulandığı gözlemlendi. Çalışmamızda KML hastalarının % 33'ünde WBC değeri 10.000/mm³ 'ün altında, %8'inde 10.000-50.000/ mm³ arasında, % 59'unda ise 50.000/mm³'ün üzerinde saptandı. Hgb değerleri 10 g/dl 'nin altında ve üstünde olan hastalar değerlendirildiğinde tanı grupları arasında myelodisplastik sendromlar ve akut lösemi gruplarının anemilerinin daha derin olduğu görüldü. Çalışmamızda kronik myeloproliferatif hastalıklar grubunda LDH değeri ortalaması kronik lenfoproliferatif hastalıklar grubundaki LDH ortalamasına göre anlamlı olarak daha yüksekti (849.10±552.39U/L karşın 315.52±174.10U/L, P 0.05). Tüm olgulardaki albümin değerlerine bakıldığında ise medyan değeri 3.94 gr/dl, maksimum değer 5.3 g/dl, minimum değer ise 0.64 gr/dl olarak saptandı. Gruplar arasında anlamlı fark yoktu (P>0.05). Sonuç: Olgularımızın erkek ağırlıkta olması, literatürle uyumluydu. AML olgularındaki kadın cinsiyet hakimiyetinin literatürden farklılık göstermesi vaka sayısının azlığına bağlandı. Çalışmamızda en sık saptanan HL tipinin nodüler sklerozan tip olması gelişmiş ülkelerdeki verilerle uyumluydu. Kronik Myeloproliferatif Hastalıklar tanı grubumuzdaki WBC değerlerinin diğer 3 tanı grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunması literatür ile paralellik gösterdi. Sonuç olarak özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu ve benzeri çalışmaların, daha geniş serilerle arttırılması ve böylece literatüre daha fazla katkıda bulunulması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: There are no sufficient descriptive statistical data regarding adult hematological malignancies in our country. This study focused on the descriptive statistical properties of hematologic malignancy cases admitted to our hospital from Sanliurfa province and nearby regions. Thus, we intended to provide incidence and epidemiological data about adult hematologic malignancy patients in our region. Method: The cases were divided into four groups as the acute leukemias, chronic myeloproliferative disorders, chronic lymphoproliferative disorders and myelodysplastic syndrome. The levels of creatinine, calcium, lactate dehydrogenase, sedimentation, albumin, white blood cell count, hemoglobin and the diagnosis, diagnostic subtype, stage, treatment protocols, the status of bone marrow infiltration and organomegaly of the cases were compared among the groups. Findings: 34 out of the 73 hematologic malignancy cases in the study, were women (%46.6) and 39 were men (%53.4). Male/Female ratio was found to be about 1.14. In our study, AML cases were the most common type of acute leukemia and its incidence had increased over 40 years old. The ratio of male and female patients with AML (M/F) was found as the 1/4. The most frequent haematological malignancy determined was non-Hodgkin lymphoma [n:21 (28.8%)]. 15 (71%) of these 21 patients had diffuse large B-cell lymphoma subtype. 16.4 % of all cases had chronic myeloid leukemia. 11 (22%) of 48 patients with lymphoma diagnosis had Hodgkin's lymphoma. The most common type HL was nodular sclerosing type (63%). The most common treatment regimen (17.8% ) was seen to be the R-CHOP (Rituksimab- cyclophosphamide, doxorubicin, vincristine, prednisolone). In our study, WBC count were detected under 10.000 / mm³ in 33% of CML patients, 8% of them between 10.000-50.000 / mm³ and 59% of them over 50.000 / mm³. When we looked at the patients with Hgb values under and over 10 g/dL, myelodysplastic syndromes and acute leukemia groups had more severe anemia. Mean LDH value of chronic myeloproliferative disorders group was significantly higher when compared to that of chronic lymphoproliferative disorders group (849.10±552.39 U/L vs. 315.52±174.10 U/L, p 0.05). Median albumin values in all cases was 3.94 g/dl, the maximum value 5.3 g/dL and the minimum value 0.64 g/dl. There was no significant difference among the groups (P> 0.05). Result: Male dominance in our patients, was compatible with the literature. Female gender dominance for AML patients differed from the literature, and it was attributed to the low number of cases in our population. The most common type HL was nodular sclerosing type and this was compatible with the findings from developed countries. WBC levels of the patients with chronic myeloproliferative disease were significantly higher than the other three diagnostic groups, and this was concordant with the findings of relevant literature. As a conclusion, it is suggested that similar studies with larger series, especially in the Southeastern Anatolia Region, should be made in order to make a greater contribution to the literature.