Adli psikiyatri olgularının retrospektif değerlendirilmesine dair bir çalışma
A study on retrospective evaluation of forensic psychiatric patients
  1. Tez No: 462825
  2. Yazar: ASLI AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM BEYATLI DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli vaka, Kişilik, Suç, MMPI, Judicial Case, Crime, MMPI, Personality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Adli vakaların değerlendirilmesinde psikometrik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen ruhsal durum muayeneleri önemlidir. Bu araştırmanın amacı, mahkemeler tarafından gönderilen adli vaka dosyalarının MMPI profillerinin sosyodemografik değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışma 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na mahkemeler tarafından gönderilen dosyalar incelenerek gerçekleştirilmiştir. Taranan dosyalar içerisinden MMPI testi verilen 56 kişi araştırmaya dahil edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde çıkarımsal istatistikler çerçevesinde Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklemler T-Testi ve ANOVA kullanılmıştır. Çalışma sonucunda suç davranışı gösteren kişilerin MMPI alt ölçek puan ortalamalarından almış olduğu değerlere göre herhangi bir alt ölçek üzerinde yoğunlaşma olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mental state examinations performed using psychometric methods are important in the evaluation of forensic cases. The purpose of this research is to examine the MMPI profiles of judicial case files submitted by the courts according to sociodemographic variables. This research was conducted examining the files sent by courts to Ankara University Department of Psychiatry between the dates of 1th January 2014 – 31th December 2015 The data of the study were collected via Personal Information Form and Minnesota Multiphasic Personality İnventory (MMPI). During the analysis process of acquired data Correlation Analysis, Independent-Samples T-Test and ANOVA were applied in terms of deductive statistics. As a result of the study, it was seen that there was no concentration on any subscale according to the values that the persons who showed criminal behavior were taken from the mean of MMPI subscale scores.