Adli tıp kurumu Kocaeli Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nde 2016-2021 yılları arasında otopsisi yapılan intihar olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of suicide facts with autopsis which was made in the Kocaeli̇ Forensic Medicine Branch directorate between 2016-2021
  1. Tez No: 761419
  2. Yazar: TUĞBA ÜLKER KUZUBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KURTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, Adli Tıp, Otopsi, Suicide, Forensic Medicine, Autopsy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Çalışmamızda orijini intihar olup otopsisi yapılan olan olgular incelenmiş; olguların demografik özellikleri, otopsi bulguları, intihar sebepleri, intihar yöntemlerine dair veriler elde edilmesi, elde edeceğimiz verilerin literatür verileri ile karşılaştırılması ve intiharların önlenmesi için önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli ilinde 2016 ile 2021 yılları arasında Kocaeli Adli Tıp Şube Müdürlüğünce otopsisi yapılan adli nitelikli ölümlerin tümü değerlendirilmiş olup yapılan soruşturma neticesinde kesin intihar olduğuna karar verilen 254 olguya ait raporlar retrospektif incelenmiştir. İntihar şüphesi ile soruşturması devam eden olgular kapsam dışı bırakılmıştır. Sosyodemografik veriler, intiharın gerçekleştiği zaman ve ilçe, sistemik ve psikiyatrik hastalık durumları, intihar yöntemi, intihar aracı, adli tahkikat dosyasında belirlenen intihar gerekçeleri, olay-ölüm yeri, intihar notu bırakıp bırakmadığı, daha önceki intihar girişimi, self mutilitif skar-tatuaj varlığı gibi değişkenlerce incelenmiştir. Bulgular: Olguların cinsiyet dağılımı %80'i erkek, %20'si kadındır. İntihar yöntemlerinden; ilk sırada ası (%51.6) bunu ateşli silah kullanımı (%22.4), yüksekten atlama (%12.2) takip etmiştir. İntihar nedeni olabilecek faktörlere ise; %31.9'unde psikolojik sorunlar, %16.1'inde ekonomik nedenler, %10.2'sinde de aile içi geçimsizlik ve boşanmanın etkisi öne çıkan nedenler olarak tespit edilmiştir. Olguların %76'sının daha önce intihar girişiminde bulunmadıklarını saptadık. Olguların %18.9'unda intihar notu olup ve %58.3'ünün mektup yazarak intihar notu bıraktıklarını tespit ettik. Sonuç: Psikolojik sorunlar, ekonomik problemler ve aile içi geçimsizliklerin en sık intihara sürükleyen nedenler olması; işsizliğin azaltılması adına gerekli istihdamın sağlanması, psikolojik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına ücretsiz, hızlı ve kolay bir şekilde erişiminin sağlanması gerekir. Ekonomik sorunların bireylerin intihara sürüklenmesini engellemek için ayrıca sosyal devlet imkanlarının artırılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectıve: In our study, the cases whose origin was suicide and whose autopsy was performed were examined; It is aimed to obtain data on demographic characteristics of the cases, autopsy findings, reasons for suicide, suicide methods, compare the data we will obtain with the literature data, and make suggestions for the prevention of suicides. Materials and Methods: All forensic deaths autopsied by Kocaeli Forensic Medicine Branch Directorate in Kocaeli between 2016 and 2021 were evaluated, and the reports of 254 cases that were decided to be definite suicide as a result of the investigation were retrospectively analyzed. Cases whose investigations continue with the suspicion of suicide are excluded from the scope. Sociodemographic data, such as when the suicide occurred and the district, systemic and psychiatric disease states, suicide method, suicide device, reasons for suicide determined in the judicial investigation file, place of death, whether or not he left a suicide note, previous suicide attempt, presence of self-mutilative scar-tatuage analyzed by variables. Results: The gender distribution of the cases was 80% male and 20% female. Suicide methods; hanging in the first place (51.6%), followed by the use of firearms (22.4%) and jumping (12.2%). Factors that may cause suicide; Psychological problems in 31.9%, economic reasons in 16.1%, and the impact of family conflict and divorce in 10.2% were determined as prominent reasons. We found that 76% of the cases had not attempted suicide before. We found that 18.9% of the cases had a suicide note and 58.3% of them left a suicide note by writing a letter. Conclusion: Psychological problems, economic problems and family conflicts are the most common causes of suicide; In order to reduce unemployment, necessary employment should be provided, and free, fast and easy access to psychological treatment and rehabilitation practices should be provided. In order to prevent economic problems from driving individuals to suicide, social state opportunities should also be increased.