Bir eğitim araştırma hastanesi psikiyatri polikliniğine yönlendirilen adli olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 781570
  2. Yazar: ESRA PUSE BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEFİSE DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Adli psikiyatri, Türk Ceza Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Ceza Ehliyeti, Velayet, Vesayet, Forensic psychiatry, Turkish Penal Code, Turkish Civil Code, Criminal License, Custody, Guardianship
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bir üniversite hastanesi psikiyatri polikliniğine adli makamlar tarafından, ceza hukuku ve medeni hukuk kapsamında değerlendirilmek üzere yönlendirilen adli olguların; sosyodemografik özelliklerinin, klinik tanılarının, gönderilme nedenlerinin, değerlendirme sonucundaki kanaatlerin ve bu değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kayıt taraması yapılarak yürütülen kesitsel tasarıma sahip bu araştırma, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine, 1 Ocak 2019 ve 15 Temmuz 2021 tarihleri arasında adli makamlarca gönderilen 18 yaş ve üzeri olgular ile yürütülmüştür. Çalışmada, Türk Medeni Kanunu (TMK) kapsamında gönderilen olgular için kullanılan form 28 sorudan, Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında gönderilenler için kullanılan form 18 sorudan oluşan iki ayrı form kullanılmıştır. Formlar, demografik özellikler, klinik öykü, TCK kapsamında gönderilme nedenleri, fail-mağdur ve suç ile ilgili özellikler ve TMK kapsamında gönderilme nedenlerini içermektedir. Bulgular: Psikiyatri polikliniğine başvuran 438 adli olgunun, 88'i TCK, 350'si TMK kapsamında sevk edilmiştir. TCK kapsamında gönderilenlerin %87,5'i fail, %12,5'i mağdur olarak gönderilmiştir. TMK kapsamında ise en sık (%72,9) vesayet gerekliliğinin kontrolü amacıyla olgular gönderilmiştir. TCK kapsamında gönderilen olgulara konulan tanılar arasında, şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar ilk sırada yer alırken, TMK kapsamında gönderilen olgularda demans ilk sırada yer almaktadır. TCK kapsamında gönderilen olgular içinde, faillerin yarısı düzenli tedavi almaz iken, mağdurların %90'ı düzenli tedavi almaktadır. Eşe karşı yöneltilen suçlarda olgulara en sık konulan tanı bipolar duygulanım bozukluğu iken, ebeveyn, akraba ve komşulara karşı yöneltilen suçlarda en sık tanı şizofreni ve diğer psikotik bozukluklardır. Cezai ehliyeti olmadığına dair karar verilen olguların dörtte üçü şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar iken, azalmış olanlarda sınır mental kapasite, tam olanlarda ise antisosyal kişilik bozukluğu olanlar ve ruhsal açıdan sorun olmayanlardır. Toplamda 11 mağdura karşı işlenen en sık suç türü cinsel suçlardır. TMK kapsamında gönderilen olguların %72,9'u vesayet gerekliliğinin kontrolü, %17,1'i ise TMK 432. madde uyarınca gönderilen olgulardır. Sonuç: Bu çalışma; yetişkin yaş grubunda, gönderilme nedenleri ayırt edilmeksizin adli psikiyatri kliniğine yönlendirilen tüm olgular dâhil edilerek yürütülmüştür. Çalışmamızın sonuçları adli psikiyatrik değerlendirmede bilirkişilik görevi olan psikiyatristlerin hasta değerlendirmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate sociodemographic characteristics, clinical diagnoses, reasons for referral, opinions as a result of the evaluation, and the relationships between these variables in the forensic cases referred to a university hospital psychiatry polyclinic by judicial authorities to be evaluated within the scope of criminal law and civil law. Materials and Methods: This cross-sectional study, which was conducted by scanning retrospective records, was conducted with cases aged 18 and over, who were referred to the Karabuk University Training and Research Hospital Psychiatry Outpatient Clinic between January 1, 2019 and July 15, 2021 by the judicial authorities. In the study, two separate forms, a 28-question form was used for the cases referred under the Turkish Civil Code (TCC), and an 18-question form was used for the cases referred under the Turkish Penal Code (TPC). The forms include demographic characteristics, clinical history, referral reasons under the TPC, perpetrator/victim and crime-related features, and referral reasons for the TCC. Results: Of the total 438 forensic cases who applied to the psychiatry outpatient clinic, 88 were referred under the TPC and 350 under the TCC. Of those referred under TPC, 87.5% were sent as perpetrators and 12.5% as victims. Within the scope of TCC, cases were referred most frequently (72.9%) to evaluate the guardianship requirement. While schizophrenia and other psychotic disorders are in the first place in the diagnosis of the cases referred under the TPC, dementia is the first in the cases referred under the TCC. Among the cases sent under the TPC, half of the perpetrators do not receive regular treatment, while 90% of the victims receive regular treatment. Bipolar affective disorder is the most common diagnosis in crimes against spouses, while schizophrenia and other psychotic disorders are the most common diagnoses in crimes against parents, relatives, and neighbors. Three-fourths of the cases that were decided not to have criminal liability were schizophrenia and other psychotic disorders, while those with reduced criminal liability had limited mental capacity, and those who were liable for a crime had antisocial personality disorder or had no mental problems. Sex crimes are the most common type of crime committed against 11 victims in total. Of the cases referred under TCC, 72.9% were for checking the guardianship requirement, and 17.1% were the cases sent in accordance with Article 432 of the TCC. Conclusion: This study was conducted including all cases referred to the forensic psychiatry clinic in the adult age group, regardless of the reasons for their referral. The results of our study would support psychiatrists who have a mission of expertise in forensic psychiatric evaluation.