Transkutaneal elektriksel sinir stimulasyonu ve yüksek voltajlı kesikli stimulasyonun subakromiyal ağrı ve omuz hareketleri üzerine akut etkileri
Acute effects of transcutaneous electrical nerve stimulation and high voltage pulsed stimulation on subacromial pain and shoulder movements
  1. Tez No: 462879
  2. Yazar: FURKAN BİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRHAN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Omuz ağrısı, eklem hareket sınırı, elektroterapi, akut etki, Shoulder pain, joint range of motion, electrotherapy, acute effect
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Transkutaneal Elektriksel Sinir Stimulasyonu ve Yüksek Voltajlı Kesikli Stimulasyonun Subakromiyal Ağrı ve Omuz Hareketleri Üzerine Akut Etkileri Amaç: Bu çalışma, transkutaneal elektriksel sinir stimulasyonu (TENS) ve yüksek voltajlı kesikli stimulasyonun (YVKS) subakromiyal ağrı sendromu olan hastalarda, istirahat ağrısı ve ağrısız omuz eklem hareket açıklığı üzerine akut etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Yöntem: Randomize, plasebo kontrollü, çift kör, çapraz tasarımlı (crossover) olan çalışma, subakromiyal ağrı sendromu tanısına sahip 106 hasta üzerinde yapıldı. Sosyodemografik ve fiziksel özellikleri kaydedildikten sonra hastalara bir gün arayla ve ilk gün plasebo olmak koşuluyla, sıralaması kapalı zarf kura yöntemiyle randomize olarak belirlenen TENS ve YVKS uygulandı. Her uygulamanın öncesinde ve sonrasında hastaların istirahatteki ağrı şiddetleri ve ağrısız omuz eklem hareket açıklıkları (EHA) sırasıyla 0-10 cm'lik görsel analog skalası (GAS) ve dijital inklinometre kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: İstirahatteki ağrı şiddeti tüm uygulamalardan sonra anlamlı olarak azaldı (p0.05). Ağrısız omuz fleksiyon ve abduksiyon hareketlerindeki artış hem TENS hem de YVKS'de plaseboya göre daha yüksek bulunurken, en yüksek değişim YVKS'de oldu (p0.05), YVKS'de daha yüksekti (p0.05). Sonuç: Subakromiyal ağrılı hastalarda hem YVKS'nin hem de TENS uygulamalarının istirahat ağrısının azaltılmasında ve ağrısız omuz EHA'nın arttırılmasında plaseboya göre daha etkili oluğu, bu etkilerin YVKS'de daha yüksek olduğu sonucuna varıldı
Özet (Çeviri)
Acute Effects of Transcutaneous Electricel Nerve Stimulation and High Voltage Pulsed Stimulation on Subacromial Pain and Shoulder Movements Purpose: This study was performed to investigate the acute effects of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) and high voltage pulsed stimulation (HVPS) on resting pain and pain-free range of shoulder motion (pfROM) in patients with subacromial pain syndrome. Method: This randomized, placebo controlled, double blind, crossover study was conducted on 106 patients diagnosed as subacromial pain syndrome. After recording their sociodemographic and physical characteristics, all patients received placebo, TENS and HVPS applications with 1-day interval, in a random sequence by closed envelope method, except for the placebo predetermined as the first day application. Before and after each application, resting pain intensity and pain-free range of shoulder joint motion were evaluated by 0-10 cm visual analogue scales (VAS) and by a digital inclinometer, respectively. Findings: Resting pain intensity decreased significantly after all applications (p0.05). The amount of increase in pain-free shoulder flexion and abduction was higher in TENS and HVPS than placebo, and the highest change was in HVPS (p0.05), but higher in HVPS (p0.05). Conclusion: It was concluded that, in patients with subacromial pain, both HVPS and TENS were found to be more effective than placebo in decreasing resting pain intensity and increasing pain-free shoulder ROM, and this effect was higher in HVPS.