İskenderun Körfezi rekreasyonel balıkçılık potansiyeli
Recreational fishing potantial in i̇skenderun Bay
- Tez No: 463023
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İskenderun Körfezi, Rekreasyonel balıkçılık, Ekonomik potansiyel, Iskenderun Bay, Recreational Fishing, Economic Potential
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Rekreasyonel balıkçılık Dünyada hem ekonomik hem de sosyal potansiyeli olan önemli kaynaklardan biridir. Rekreasyonel balıkçılık potansiyelinin Türkiye geneli ve özellikle İskenderun Körfezi özelin de değerlendirilerek rekreasyonel balıkçılık potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma Mayıs 2015 – Haziran 2016 dönemleri olmak üzere bir yıllık süreyi kapsamaktadır. Çalışma kapsamında 355 kişiyle birebir anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda balıkçıların % 35,6 sı rekreasyonel balıkçılık faaliyetinin 10 yıldan fazla yapmaktadır. Bu faaliyet % 35'lik grup için haftada bir yapılmaktadır. Körfezde yer alan İskenderun sahili % 70 oranla en çok tercih edilen balıkçılık bölgesidir. Rekreasyonel balıkçıların yem tercihleri Karides (% 55) Boru Kurdu (% 40) ve sülünez (% 25) olarak belirlenmiştir. En çok avlanılan balık türü çipura (% 53) dır. Bu faaliyeti gerçekleştirirken % 52 sinin hiçbir belgesi yokken %23'ünün amatör balıkçı belgesi ve % 25 inin de ticari balıkçılık belgesi vardır. Balıkçıların % 75 i bu faaliyeti eğlence amaçlı yaparken, Balıkçıların % 33 ü Sportif ve % 21'i ise ek gelir amaçlı yapmaktadır. Yapılan bu çalışma sonucun da körfezde 17,642 kişinin rekreasyonel balıkçılık faaliyetinde bulunduğu tahmin edilmiştir. Bu kişilerin bölge ekonomisine haftalık katkısı 861,000₺ (yıllık 44, 794, 550.17₺) dir. Ayrıca olta balıkçılığı malzemesi satış potansiyeli 9,096,337₺ dir. Olta balıkçılığı ile avlanan su ürünleri miktarının tahmininde, bir rekreasyonel balıkçının bir seferde 0,5 kg balık avladığı düşünüldüğünde bugüne kadar değerlendirilmeyen yıllık 550 tonluk bir avcılık söz konusudur. Yine de ekosistem üzerinden değerlendirme yapıldığında avlanılan 0,5 kg avcılığın bölge için küçük bir miktar olduğu belirtilmelidir.
Özet (Çeviri)
Recreational fishing is one of the primary sources that have both social and economical potential across the world. The potential of this source is subjected to assess the effects of recreational fishing across Turkey and Iskenderun Bay. This study covers a year- period, from May 2015 to June 2016. 355 respondents have been surveyed personaly in this study. According to the data gathered, 35,6 % of the recreational fishermen population make this activity more than 10 years.This acivity is perfomed once a week by 35 % of respondents. Bait preferences of recreational fishermen have been determined as Shrimp (55%) Pipe Dry (40%) and Conglomerate (25%). The most caught fish was sea bream (53%). While 52 % of fishermen have no fishing license, 23% have amateur fishing license and 25 % have professional fishing license. While 75 % of participants go fishing as a recreational activity 33% do it for sport and 21% for making additional income. As a result of this study, it has been estimated that 17,642 people in the Bay are engaged in recreational fishing activities. The weekly contribution of these people to the regional economy is 861,000 ₺ (44, 794, 550.17₺per year). In addition, the potential sale for recreational fishing supplies is 9,096,337₺. In the forecast of the amount of fish caught by recreatioanl fisher , when a recreational fisher is thought to have caught 0,5 kg fish at a time,there is a matter of fact that 550 tons of fish isn't counted in. As assessing its effects on ecosystem, however, it is to be noted that 0,5 kg is regarded as a little for the region.