Metabolik sendromlu hastalarda insulin direnci ve metabolik sendrom komponentleriyle tafı (thrombin activatable fibrinolysis inhibitor) arasındaki ilişki
The association of tafi (thrombin-activatable fibrinolysis inhibitor) with insulin resistance and components of metabolic syndrome in patients with metabolic syndrome
  1. Tez No: 463031
  2. Yazar: AHMET OMMA
  3. Danışmanlar: UZMAN NAMIK YİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, TAFI, insülin direnci, Metabolic syndrome, TAFI, insulin resistance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Metabolik sendromlu hastalarda insulin direnci ve metabolik sendrom komponentleriyle TAFI (Thrombin activatable fibrinolysis inhibitor) arasındaki ilişki Amaç: Metabolik sendromlu hastalarda metabolik sendrom komponentleriyle, insülin direnci ve fibrinolitik sistemin önemli bir inhibitörü olan TAFİ arasındaki ilişkiyi araştırdık. Yöntem ve gereç: Hastalar yaşları 20-70 arasında olan, metabolik sendrom kriterlerinden en az 3'ünü taşıyan, bilinen koroner arter hastalığı olmayan kişiler arasından seçildi. Hasta grubuyla benzer demografik özellikleri taşıyan 20 sağlıklı kontrol grubu oluşturuldu. Hasta ve kontrol grubuna AKŞ, HbA1c, lipid profili (kolesterol, trigliserid, HDL kolesterol, LDL kolesterol), insülin, 24 saatlik idrarda mikroalbümin, ve TAFI Ag parametrelerine bakıldı. İnsülin ve plazma glukozu göz önüne alınarak HOMA-IR (açlık plazma insulin (μIU/mL) × açlık plazma glukozu (mmol/L)]/22.5) formülüne göre insülin direnci hesaplandı. Bulgular: Metabolik sendromlu hastalarda, TAFI Ag düzeylerini sağlıklı grupla karşılaştırdığımızda ileri düzeyde anlamlı fark vardı (P < 0,01). Ama insülin rezistansının bir göstergesi olan HOMA-IR değerlerine göre metabolik sendromlu hastaları kendi içinde 2 gruba ayırdığımızda HOMA-IR düzeyi ile TAFI Ag arasında ilişki saptayamadık. Literatürden farklı olarak metabolik sendrom grubunda total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, açlık kan şekeri, BMI, bel çevresi, mikroalbüminüri ile plazma TAFI Ag düzeyi arasında ilişki saptayamadık. Metabolik sendromda sadece trigliserid düzeyi ile plazma TAFI Ag düzeyi arasında pozitif korelasyon saptadık (P < 0,05). Sonuç: Bu bulgular bize metabolik sendromdaki artmış TAFI düzeylerinin protrombotik duruma ve bozulmuş fibrinolizise bir katkı sağlayabileceğini ve bu katkıda hipertrigliserideminin de rolü olabileceğini düşündürmektedir
Özet (Çeviri)
The association of TAFI (Thrombin-activatable fibrinolysis inhibitor) with insulin resistance and components of metabolic syndrome in patients with metabolic syndrome Aim: To investigate the association of TAFI with components of metabolic syndrome and insulin resistance in patients with metabolic syndrome. Materials and methods: Patients between 20 and 70 years of age, who met at least 3 of the metabolic syndrome criteria, and had no known coronary artery disease were included in the study. The control group consisted of 20 healthy subjects with demographic characteristics similar to the patients. Fasting blood glucose, HbA1c, lipid profile, insulin, microalbumin, and TAFI Ag levels were investigated in the patients and controls. Insulin resistance was calculated according to the HOMA-IR [(fasting plasma insulin (μIU/ml) × fasting plasma glucose (mmol/L))/22.5] formula. Results: There was a significant difference (P < 0.01) between patients with metabolic syndrome (MS) and healthy individuals with respect to TAFI Ag levels. However, when patients with MS were divided into 2 groups according to HOMA-IR values, an indicator of insulin resistance, no association was detected between the levels of HOMA-IR and TAFI Ag. In metabolic syndrome group, there was a positive correlation only between the triglyceride and plasma TAFI Ag levels (P < 0.05). Conclusion: These findings suggest that increased TAFI levels in metabolic syndrome may contribute to prothrombotic state and impaired fibrinolysis, and that hypertriglyceridemia may play part in this process.