Soyal bilgiler dersinde internet kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına, bilgilerin kalıcılığına ve derse karşı tutumlarına etkisi
Effects of internet usage in social sciences classes on students' academical achivements, permanence of information and attitudes on the lesson
  1. Tez No: 463096
  2. Yazar: ZEYNEP TAŞYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM FEVZİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Internet, student and teacher interview, experimental and control groups
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretiminde internet kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına, bilgilerin kalıcılığına ve derse yönelik tutumlarına etkisini tespit etmektir. Ayrıca internet kullanılarak öğrenim gören deney grubu öğrencilerinin öğrenme sürecine yönelik görüşlerinin belirlenmesi de amaçlanmıştır. Araştırmada nicel ve nitel metotların birlikte kullanıldığı karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu ise 2015-2016 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Erzurum Merkez Yakutiye ilçesinde bulunan bir ortaokulun yedinci sınıfında öğrenim görmekte olan toplam 47 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda, sınıflar random yöntemiyle biri deney diğeri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda internet kullanılarak dersler işlenirken kontrol grubunda öğrenci merkezli işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak, akademik başarı testi, Sosyal Bilgiler dersi tutum ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca akademik başarı testi, kalıcılık testi olarak da kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler t testi ve ANCOVA kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise, öğrenci ve öğretmen görüşlerini belirlemek için Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formları kullanılmıştır. Sosyal Bilgiler dersinde internet kullanımı ile ilgili öğrenci ve öğretmen görüşleri alındıktan sonra içerik analiziyle analiz edilmiştir. Çıkan sonuçlar frekans ve yüzde değerleriyle sunulmuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre, deney ve kontrol grubunun akademik başarı ve kalıcılık puan ortalamaları arasında deney grubu lehine anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Sosyal Bilgiler dersi tutum puan ortalamaları arasında deney ve kontrol grupları arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve kalıcı öğrenmeleri üzerinde, internet kullanılarak verilen eğitimin daha etkili olduğunu göstermektedir. Sosyal Bilgiler dersine karşı tutumları üzerinde ise her iki yönteminde etkili olduğu görülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen sonuçlar da hem öğretmen hem de öğrenci görüşleri birbirini destekler niteliktedir. Öğretmen ve öğrenciler, internet kullanılarak işlenen derslerde soyut kavramların daha somut hale geldiğini, konunun daha iyi anlaşıldığını, ders başarısını yükselttiğini, dersi daha eğlenceli hale getirdiğini, dersi sevdirdiğini, kalıcı bilgi sağladığını, farklı zekâ alanlarına hitap ettiğini, özgüvenini yükselttiğini görüşmelerde dile getirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine effects of internet usage in the social sciences classes on students' academic success, permanence of the informatıon and attitudes on the lesson. Besides, it is also aimed to determine views about learning processes of experimental group students who receive internet used education. In the study, mixed method approach which consists of quantitative and qualitative methods is used. The study group of the study consists of 47 students at 7th grade in a secondary school in Erzurum Central Yakutiye district in the spring term of the 2015-2016 Academic Year. In the quantitative extent of the study, one of the groups is determined as experimental group and the other one is determined as control group randomly. Lessons are taught by using internet in the experimental group while student- centered lessons are taught in the control group. As a data collection tool, academic achievement test, Social Sciences lesson's attitude scale are used. Also, academic achievement test is used as a permanence test. Data required from the research are evaluated by using T TEST and ANCOVA. On the qualitative dimension of the study, Semi- Structured Interview Forms are used to specify student and teacher views. After receiving opinions of students and teachers about internet usage in Social Sciences lessons, they are analysed with content analysis. Results are submitted with their frequency and percentage values. According to research results, it is found out that there are significant results behalf of the experimental group between academic achievement and permanence test averages of experimental and control groups. There is not a significant difference about Social Sciences lesson's attitude point averages between experimental and control groups. The results obtained show that internet used education is more effective on 7th grade students' academic achievements and permanent learnings. It is also observed that both methods are effective on the attitudes about Social Science lesson. Data gained from semi- structured interview show that both teachers and students views support each other. Teachers and students mention that abstract conceptions become more concrete, subjects are learnt better, lesson success is risen, lessons become more entertaining, the lesson is loved, permanent knowledge is provided, different intelligence areas are addressed, self- confidence is gained through internet used education.