Bilgisayar ve internet kullanımının sosyal bilgiler öğretiminde başarıya ve kalıcılığa etkisi
Effect of computer and internet use on success and permanency in social studies teaching
- Tez No: 505977
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0, ISTE (Uluslararası Eğitimde Teknoloji Topluluğu), Bilgi Ve İletişim Teknolojileri, Eğitimde Akıllı Tahta Kullanımı, EBA İle Etkileşimli Öğrenim, Web 2.0, ISTE (International Society For Technology In Education), Information and Communication Technologies, Usage of Smart Board In Education, Interactive Learning with EBA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Son yıllarda günlük yaşantımızda teknolojik gelişmelerin yenisi üzerine yenisi eklenmekte, birçok toplum teknolojinin gelişim hızına yetişmekte zorlanmaktadır. Hemen her alanda bilim ve teknolojide kat edilen gelişmeler kullanıldığı gibi eğitim de bu alanlardan bir tanesidir. Bu çalışmada, Bilgisayar ve İnternet teknolojilerinin ( Akıllı tahta, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar vs.) Sosyal Bilgiler öğrenme ortamlarında kullanılmasının öğrencilerin akademik başarı düzeylerine etkisi ve kalıcılığı araştırılmıştır. Araştırma, öntest – sontest deney/kontrol gruplu yarı-deneysel desen modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak 5. Sınıflar için“Sosyal Bilgiler Başarı Testi”,“Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği”,“Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Bilgi Ve İletişim Teknolojilerine Yaklaşım Anketi”kullanılmıştır. Araştırma Kocaeli ili Gebze ilçesi Osmangazi Ortaokulunda 2017-2018 eğitim öğretim yılının birinci döneminde öğrenim gören 5-A ve 5-C şubelerindeki 34'er öğrenci nezdinde deney yapılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular SPSS paket programından yararlanılarak çözümlenmiş, grupların ortalama puanları hesaplanmıştır. Grup içi ve gruplararası karşılaştırmalarda t testinden yararlanılmış ve anlamlılık düzeyi olarak maksimum 0.05 güven düzeyi benimsenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar şunlardır; 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde bilgisayar ve internet teknolojileri kullanılan deney grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarıları ile kontrol grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır. 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde bilgisayar ve internet teknolojileri kullanılan deney grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarılarındaki kalıcılık ile kontrol grubunda bulunan öğrencilerin akademik başarılarındaki kalıcılık arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır. 5. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde bilgisayar ve internet teknolojileri kullanılan deney grubunda bulunan öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine ilişkin tutumları ile kontrol grubunda bulunan öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine ilişkin tutumları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır. Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin bilgisayar ve internet gibi teknolojik araçları yeterli derecede kullanmayı bildikleri, ders işlerken cep telefonu, akıllı tahta, bilgisayar gibi teknolojik araçlar kullanabildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin e-posta hesabı sahibi oldukları, çeşitli Ms Office yazılımlarını kullanmayı bildikleri, harici elektronik depolama aygıtına sahip oldukları ve evraklarını bu aygıtlarda sakladıkları ancak web 2.0 yazılımları hakkında bilgi sahibi olmadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, new technological developments have been added to our daily lives, many societies have difficulty in catching up to the speed of technological development. The developments in science and technology are used in almost every field and education is one of these areas. In this study, the effect of usage of computer and internet technologies (smart board, smart phone, tablet computer, laptop etc.) on success and permanance of teaching in Social Studies learning environments were investigated. The research was carried out in accordance with the semi – experimental pattern model with pretest-finaltest experimental/control group. In this study,“Social Studies achievement test”,“Social Studies course attitude scale”,“Social Studies teachers ' approach to information and Communication Technologies”was used as data collection tool for 5th grades. The research was carried out in Osmangazi Secondary School in Kocaeli province Gebze district by conducting experiments with both 34 students in 5-A and 5-C classes in the first semester of 2017-2018 academic year. Results obtained from the study were analyzed using the SPSS package program and the average scores of the groups were calculated. The t test was used for intra-group and inter-group comparisons and the meaning level was taken as a maximum of 0.05 confidence level. The results of the research are as follows: In the 5th grade Social Studies course, there is a significant difference between the academic success of the students in the experimental group using computer and Internet technologies and the academic success of the students in the control group in favor of the experimental group. In the 5th grade Social Studies course, there is a significant difference between the academic success permanence of the students in the experimental group using computer and Internet technologies and the academic success permanence of the students in the control group in favor of the experimental group. In the 5th grade Social Studies course, there is a significant difference between the attitudes of the students in the experimental group using computer and Internet technologies and the attitudes of the students in the control group regarding Social Studies course, in favor of the experimental group. Social Studies Teachers have been able to use technological tools such as computers and the internet at a satisfactory level, using the technological tools such as cell phones, smart boards and computers whilethey are teaching. In addition, It has been concluded that teachers have e-mail accounts, they know to use various MS Office software, they have an external electronic storage device and they keep their documents in these devices but they do not know about what web 2.0 software is.