Öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımlarının iyileştirilmesi: Bir insan performans teknolojileri uygulaması
Improvement of teachers' usage of interactive whiteboards: An application of human performance technologies
- Tez No: 463101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşimli Tahta, İnsan Performans Teknolojileri ( İPT)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmanın amacı öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanıma ilişkin algı ve becerilerinin iyileştirmeye yönelik performans teknolojileri çözümlerin geliştirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda analiz, sentez, tasarlama, geliştirme ve değerlendirme adımları takip edilerek İnsan Performans Teknolojileri süreçleri uygulanmıştır. Bu süreçte öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımını engelleyen faktörler (bilgi, olanak ve motivasyon vb.) belirlenmiş ve bu engelleri aşmayı sağlayacak performans teknolojileri uygulamaları tasarlanmış ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın yöntemi Gelişimsel Araştırma (Developmental Research) olarak belirlenmiştir. Çalışmada araştırma grubunu Uluköy Yatılı Bölge Okulu'nda görev yapan beş branş öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmaya ait veriler gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Uygulama öncesinde öğretmenlerim mevcut kullanım düzeylerinin belirlenmesi amacıyla gözlem ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımına ilişkin performans probleminin nedenlerini belirlenerek ortadan kaldırılmasına yönelik 1 saatlik teknik eğitim, 3 saatlik örnek uygulama ve yazılı materyaller tasarlanmış, geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Uygulama sonrasında ortaya çıkan değişimin belirlenmesi amacıyla öğretmenlere yönelik tekrar gözlem ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ve betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Müdahaleler sonrasında öğretmenlerin etkileşimli tahta kullanımının eğitim faaliyetleri açısından sahip olduğu potansiyele ilişkin algılarında iyileşme görülmüştür. Bu iyileşmenin sonucu olarak öğretmenlerin etkileşimi tahta kullanma sürelerinde önemli bir artış görülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen en önemli sonuç ise öğretmelerin etkileşimli tahta kullanma sürelerinden ziyade kullanım niteliğinin değişim göstermesi olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop suitable performance technology solutions for the teachers to improve their perceptions skills of utilizing the interactive boards. In accordance with this purpose, Human Performance Technologies processes have been applied by following analysis, synthesis, design, development and assessment steps. Within this scope, factors that hinder teachers from using the interactive boards (such as information, opportunity and motivation etc.) have been decided and applications of performance technologies that will enable overcoming these obstacles have been designed and evaluated. The methodology of this study has been decided to br Developmental Research. Five branch teachers employed at the“Uluköy Yatılı Bölge Okulu”constitute the research group. The data for this study were collected through observation and semi-structured interviews. Before the application, observations and interwies were carried out to decide the current utilization level of the teachers. Through the acquired data, 1-hour techniqual education, 3-hour example application and written materials have been designed, developed and applied in order to detect and remove the reasons for the performance problems of teachers' use of interactive boards. Observations of the teachers and interviewes have been repeated to find out the change which came out after the application. The acquired data from the study have been analyzed via the content analysis and the descriptive analysis method. After the interceptions, improvements have been observed in the perception of teachers for the potential of the interactive boards in the educational activities. As a result of this improvement, a significant increase in teachers' utilization of interactive boards has been observed. The most significant result by the end of this study is the change in the quality of the teachers' usage of the interactive boards rather than the duration of the interactive board usage. Key Words : Interactive whiteboard(IWB), Human Performance Technologies (HPT)