Evde bakım hizmeti veren kadınların yaşam deneyimleri: Eskişehir örneği
Life experiences of women caregiving at home: Eskişehir sample
- Tez No: 463143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KÜÇÜKKARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Evde bakım, evde bakım hizmeti, kadının ev içi emeği, feminist sosyal hizmet, Homecare, homecare service, woman's domestic labor, feminist social work
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırma, evde bakım hizmeti veren kadınların yaşam deneyimlerinin ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak 25 katılımcı ile derinlemesine yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler; kadının ev içi emeği, evde bakım hizmeti verme deneyimi ve evde bakım hizmetine ilişkin düşünceler olmak üzere üç kategoride feminist sosyal hizmet teorisine değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler NVivo 11 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda, evde bakım hizmeti veren katılımcıların(kadınların) bakım hizmeti sunumunda ekonomik, fiziksel, psikolojik, sosyal ve eğitim sorunları deneyimledikleri; kadının ev içi emeğine ilişkin olarak katılımcıların bir yandan engelliye bakım hizmeti verirken bir yandan da ev içi diğer işlerle(temizlik yapma, bulaşık yıkama, yemek yapma, ev alışverişi) uğraştıkları, ev içi işlerin sorumluluğunun çoğunlukla katılımcıların omuzlarında olduğu, sorumluluk paylaşımının kesin sınırlarla belirginleşmemiş olduğu ve eşit bir şekilde yapılmadığı; evde bakım hizmetine ilişkin düşüncelerine ilişkin olarak evde bakım yardımının katılımcılar ve ailelerinin ekonomisine olumlu anlamda katkıda bulunduğu, katılımcıların engellinin bir kurum bakımında kalması fikrine ailenin verdiği bakımı başkasının veremeyeceği, kurum bakımında engelli bireyin hastalığının artacağı, kurum bakımının engelliyi dışarı atmak olarak nitelendirilmesi ve engellinin kurum bakımında ihmal/istismar edileceği düşüncelerine sahip olmaları nedeniyle olumsuz görüş belirttikleri saptanmıştır. Araştırmanın sonuç ve öneriler bölümünde sosyal hizmet kuram ve uygulamasına ve sosyal politikalara ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to bring out the life experiences of women who homecare giving. Data obtained from the in-depth interviews with 25 participants by using qualitative research method, evaluated within 3 categories as; 'domestic labor of woman', 'experience at home care' and 'the thoughts about the home care service' according to feminist social work theory. The data has been analyzed via NVivo 11 program. In consequence of the data analysis, it is determined that home caregiver participants (women) have experienced physical, economic, psychological, social and educational problems; regarded to women's domestic labor they have dealt with the domestic works (cleaning, washing, cooking, shopping) on one hand while caregiving to disabled person on the other hand. It is also emerged that domestic work responsibilities are mainly on the shoulders of participants, and responsibility share is not determined with sharp boundaries and not executed equally; but home based caregiving aid contributes to economy of participants and families positively regarded to the participants' opinions of homecare giving services. It is determined that participants state negative opinions about the idea of disabled individuals staying within the institutional caregiving service as participants have some opinions that no other institution serve the family care, disabled patient's illness might decrease, institution care is qualified as disabled person's throwing out of home and disabled individual might be neglected and abused in institutional care. Within the conclusion and recommendation part, suggestions were offered regarded to social work theory and practice and social policies according to research results.