Benlik uyumu ve fonksiyonel uyumun tüketici-marka bağı üzerindeki etkisi: Cep telefonu kullanıcıları üzerine bir çalışma
The impact of self congruity and functional congruity on consumer-brand engagement: A study on mobile phone users
- Tez No: 463173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZKAN TEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Benlik Uyumu, Fonksiyonel Uyum, Tüketici-Marka Bağı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, benlik uyumu ve fonksiyonel uyumun, tüketici-marka bağı üzerindeki doğrudan etkileri ile fonksiyonel uyumun, benlik uyumunun tüketici-marka bağına etkisindeki aracılık rolünün belirlenmesidir. Araştırmanın modelinin testinde birincil veriden yararlanılmıştır. Bu amaçla, Ankara'da yaşayan 350 hanehalkından anket yoluyla veri toplanmıştır. Oluşturulan hipotezlerin test edilmesi için Çoklu Regresyon Analizi ve Bootstrapping yöntemi kullanılmıştır. Bu testler sonucunda, cep telefonu kullanıcılarının benlik uyumu ve fonksiyonel uyumunun, tüketici-marka bağını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Buna ek olarak, fonksiyonel uyum, benlik uyumunun tüketici-marka bağına etkisine aracılık ettiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study aims to explore the direct effects of self congruity and functional congruity on consumer-brand engagement and functional congruity's role as a mediator on the effect self-congruity on consumer-brand engagement. Primary data was preferred for the model testing. For this purpose, data was collected from 350 participants living in Ankara. In order to test the hypoteses, multiple regression and bootstrapping analyses were used. The results of the analyses show that self congruity and functional congruity of mobile phone users affects consumer-brand engagement positively. Furthermore, it is revealed that functional congruity has a mediator role on the relationship between self congruity and consumer-brand engagement.