Levant Bölgesi'ndeki Deniz Kavimleri'nin etkileri
The effects of the Sea People on the Levant
  1. Tez No: 463222
  2. Yazar: YOUNGCHUL LEE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AYKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Kavimleri, Tunç Çağı, Demir Çağı, Peleset, Yıkılış, Göçler, Sea People, Bronze Age, İron Age, Peleset, Collapse, Migrations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
“Levant Bölgesi'ndeki Deniz Kavimleri'nin Etkileri”adlı tez çalışmasında Levant Bölgesi'ndeki Deniz Kavimleri'ne ait olduğu belirtilen kalıntı ve buluntular ele alınarak, Deniz Kavimleri'nin bölgedeki varlıkları ele alınmıştır. Bilindiği üzere M.Ö. 13. yüzyılın sonunda, Mısır kaynaklarına dayanılarak“Deniz Kavimleri”olarak tanımlanan halkların gerçekleştirdiği hareket Doğu Akdeniz'i her anlamda etkilemiştir. Mısır kaynaklarında kuzeyden ve ya denizden gelen kavimler olarak tanımlanan Deniz Kavimleri'nin coğrafi kökenleri halen tartışmalıdır. Yazılı belgelerde bu halkların isimleri Lukkalar, Tereshler, Denyenler/Danunalar, Karkisalar, Shekeleshler, Wesheshler, Sherdenler/Shardanalar, Ekweshler, Şikiller/Tjekkerler ve Filistinler/Pelesetler olarak geçmektedir. Orta Tunç Çağı'na tarihlenen Suriye kökenli yazılı belgelerde, bu halklardan bazılarının Doğu Akdeniz'de tüccar, paralı asker, korsan, yağmacı ve göçmen olarak yaşadıkları tespit edilmiştir. Gerek Mısır, gerekse Suriye ve Anadolu kökenli belgeler doğrultusunda, Deniz Kavimleri olarak tanımlanan bu halkların, M.Ö. 13. yüzyılın sonunda sadece saldırmak için değil, yeni bölgeyi bulup yerleşmek için göç ettikleri şeklinde anlaşılmaktadır. Kavimlerin neden göç ettikleri ile ilgili farklı görüşler olmakla birlikte, söz konusu dönemde yaşanan kıtlık ve var olan ekonomik sistemin çökmesi bu görüşler içinde daha çok destek bulanları oluşturmaktadır. Yukarıda adı verilen Deniz Kavimleri'nden Şikiller/Tjekkerler, Sherdenler/Shardanalar ve Filistinler/Pelesetlerin bu göç hareketinin sonrasında Levant Bölgesi'ne yerleştikleri, burada yaşayan yerli halkla kaynaşarak birlikte yaşadıkları görülmektedir. Bu halklardan Filistinler/Pelesetler bölgede uzun zaman varlıklarını sürdürebilmişlerdir. Bölgede yapılan kazı ve araştırmalarda Deniz Kavimleri'ne ait mimari, mezar, seramik, figürinler ve mühürlerden oluşan kalıntı ve küçük buluntular ele geçmiştir. Söz konusu kalıntı ve buluntular bu kavimlerinin Levant Bölgesi'nde nasıl yerleşim yerleri kurup yaşadıkları ve etkili olduklarını göstermesi bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In the thesis study entitled“The Effects of the Sea People on the Levant”, the remains and findings belonging to the Sea People in the Levant were examined, and the wealth of the Sea People in the region was investigated. Based on Egyptian sources, at the end of the 13th century A.D., the movement known as 'The Sea People' affected the Eastern Mediterranean in every sense. It is still controversial whether the Egyptians, the geographical ancestor of the Sea People, came from the north or from the sea. The list of authors who have written on this topic include Lukka, Teresh, Danuna/Denyen, Karkisa, Shekelesh, Weshesh, Sherden/Shardana, Ekwesh, Şikil/Tjekker and Palestine /Peleset. In written documents of Syrian origins dated since the Middle Bronze Age, it was determined that some of these people lived in the Eastern Mediterranean as merchants, mercenaries, pirates, looters and immigrants. According to documents of Egypt, Syria and Anatolia origins, the Sea People at the end of the 13th century A.D is understood to not just attack but migrate also with ethics to find and settle in a new territory. Along with different opinions about why they migrated, the view that famine in the period and the collapse of the existing economic system has garnered much support. It is seen that after the Sea People, migrated trough Şikil/Tjekker, Sherden/Shardana and Palestine/Peleset, they settled in Levant after becoming friendly with the locals living there. The artifacts from these people existed in the Palestinian region. During excavations and research done in the region, ruins and small findings made up of architecture, tombs, ceramics, figurines and seals belonging to the Sea People were discovered. In manner of speaking, relics and findings are important for showing how these People established and influenced the Levant.