Muhammed İkbal'de benliğin ölümsüzlüğü
Immortality of ego according to Mohammad İqbal
- Tez No: 463261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Muhammed İkbal, Ölüm, Ölümsüzlük, Tanrı, Ego/Ben/Benlik, Zaman, Aşk, Miraç, Amel, Kudret, Hayat, Evrim, Diriliş, Mohammad Iqbal, Death, Immortality, Got, Ego, Time, Love, Ascension, Deed, Might, Evolution, Resurrection
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmamızın konusu, Muhammed İkbal'in insanın ölümsüzlüğü konusundaki düşüncelerini, onun Benlik felsefesi doğrultusunda araştırmaktır. Böylece ölümsüzlük hakkında Muhammed İkbal'in, klasik ölümsüzlük görüşlerine alternatif olabilecek yeni ve farklı bir ölümsüzlük teorisi geliştirip geliştirmediğini belirlemeye çalıştık. Çalışmamızı giriş, üç bölüm ve sonuç olarak düzenledik. Giriş bölümünde, Felsefe Tarihi'nde Platon'dan başlayarak etimolojik ve felsefi açıdan ölüme hangi anlamların verildiğini, genel hatlarıyla belirlemeye çalıştık. Birinci bölümde, ölümsüzlük düşüncesinin temel nedenlerini ve ölümsüzlük hakkında ileri sürülen görüşleri açıkladık. İkinci bölümde, Muhammed İkbal'in hayatını ve felsefesini kısaca aktardıktan sonra, insanın/benliğin gerçekliğini, niteliklerini ve tabiatını, İkbal'in ölümsüzlük düşüncesini merkeze alarak açıkladık. Son olarak, benliğin ölümsüzlük arzusunun temeli ve bu arzunun gerçekleşme sürecinin zorunlu realitesi olan benliğin evrimleşme sürecini, Muhammed İkbal'in görüşleri doğrultusunda açıkladık. Üçüncü bölümde, zaman ve aşk karşısında benliğin ölümsüzlük imkânını ve sonlu benlik olarak insanın, Tanrı'ya dolayısıyla miraca ve böylece ölümsüzlüğe yükselişinin nasıl gerçekleşeceğinin üzerinde durduk. Benliğin bu yükselişi ya da evrimi gerçekleştirerek ölümsüzlüğü başarması için amel mefhumunu hayatının vazgeçilmez unsuru olarak fiziksel ölüm durumuna kadar aktif tutması gerektiği üzerinde durduk. Daha sonra ise kaynağı Nihai Benlik ya da Mutlak Ego/Tanrı olmak üzere, Muhammed İkbal'e göre benliğin ölümsüzlüğünün sırlarının; güzellik, arzu, aşk, kudret, hedefler doğrultusunda benliğin diriliş mücadelesi olduğunu ve bu mücadeleyi benliğin nasıl kazanacağını açıkladık. Son olarak Muhammed İkbal'de hayatın ve ölümün, anlamının ve değerinin, benliğin ölümsüzlük mücadelesiyle ve dirilişle ortaya çıkacağını açıkladık. Sonuç bölümünde, Muhammed İkbal'de Benliğin Ölümsüzlüğü düşüncesinin, klasik ölümsüzlük görüşlerine alternatif, farklı ve felsefi tutarlılık içeren yeni bir ölümsüzlük teorisi olduğu sonucuna ulaştığımızı açıkladık.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is to analyse the thoughts of Mohammad Iqbal about the immortality of the mankind through his philosophy of Ego. Thus, we tried to determine if Mohammad Iqbal managed to develop a new and different theory of immortality that can be an alternative for the classical aspects of immortality or not. We arranged our study as introduction, three chapters and conclusion. On the introduction part, we tried to determine in general terms which meanings were given to death on the etymological and philosophical aspects starting with Plato in the history of Philosophy. On the first part, we explained the main reasons of the thought of immortality and the aspects that had been asserted about immortaliy. On the second part, after briefly conveying Mohammad Iqbal's life and philosophy, we explained the reality, the qualities and the nature of human or ego by centering the immortality thought of Mohammad Iqbal. Finally, we explained the basis of ego's desire for immortality and the evolution process of the ego which is the necessary reality of the realization process of this desire according to the views of Mohammad Iqbal. On the third part we talked about the possibility of immortality of the human ego in the face of time and love and how the rising to Got, consequently the ascension and thus the immortality of the human will take place as the finite ego. We emphasized that the ego must keep the concept of deed active as the indispensable element of its life until the state of physical death in order to accomplish immortality by realizing this ascension or evolution. Then, we explained that the secrets of the human ego is the struggle of exsistance in the direction of beauty, desire, love, might, goals whose source is Ultimate Self or Absolute Ego/Got and how the human ego can win this struggle accordind to Mohammad Iqbal. Finally we explained that the meaning and the value of life and death will occur by the struggle of the human ego for immortality or resurrection with Mohammad Iqbal. On the conclusion part, we explained that we reached the conclusion of that Mohammad Iqbal's thought of the immortality of the human ego is a new immortality theory which is an alternative for the classical aspects of immortality, different and containing philosophical consistency.