Muhammed İkbal'in düşüncesinde Mevlana etkisi
The impact of Mevlana on the philosophy of Muhammed
  1. Tez No: 607923
  2. Yazar: BURHAN DURMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed İkbal, Mevlâna, Benlik Felsefesi, Kâmil İnsan, Muhammed İkbal Şiirleri, Muhammad Iqbal, Mevlana, Philosophy of Self, Insan-ı Kamil (Perfect Human Being), Muhammad Iqbal Poems
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Mevlâna; düşünce, edebiyat ve sanat gibi çeşitli alanlarda birçok düşünürü etkilemiştir. Mevlâna'nın etkilerinin görüldüğü düşünürlerden biri de Pakistanlı ünlü şair, filozof ve siyasetçi Muhammed İkbal'dir. Bu çalışmada, her iki düşünürün eserlerinden hareketle, Muhammed İkbal'in hangi alanlarda Mevlâna'dan etkilendiği ve bu etkilerin nedenleri araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle Muhammed İkbal'in Mevlâna'dan etkilenmesinde rol oynayan etkenler üzerinde durulmuştur. Muhammed İkbal'in yetiştiği aile Mevlâna'yı tanımasında, sevmesinde ve etkilenmesinde rol oynayan ilk etkendir. Mevlâna ve Muhammed İkbal'in yaşadıkları zaman dilimlerindeki şartların ve koşulların benzerliği de bu etkenlerden biridir. Mevlâna'nın dinamik hayat felsefesi Muhammed İkbal'i etkileyen ve Mevlâna'yı örnek almasında rol oynayan en önemli etkenlerdendir. Ayrıca Mevlâna ve Muhammed İkbal'in sanat anlayışları, şiir yazma amaçları, şiirlerindeki tarz ve biçim benzerlikleri de Muhammed İkbal'in etkileyen unsurlardandır. Çalışmanın üçüncü bölümünde öncelikle Muhammed İkbal'in eserlerinde Mevlâna'nın etkisi araştırılmıştır. Mevlâna etkisinin en çok görüldüğü ve Muhammed İkbal'in Mevlâna'ya olan hayranlığının hissedildiği eser Cavidname'dir. Ayrıca Muhammed İkbal'in Esrar-ı Hodî, Rumuz-i Bi- Hodî, Armağan-ı Hicaz, Bal'i Cibrîl ve Peyam-ı Meşrik eserleri de Mevlâna etkisinin görüldüğü diğer eserleridir. Çalışmanın son bölümünde Muhammed İkbal'in benlik felsefesinde Mevlâna'nın etkileri araştırılmıştır. Muhammed İkbal'in felsefesinin temelinde V benlik düşüncesi vardır. İkbal'e göre insanın en büyük amacı benliğini tanımak, eğitmek, güçlendirmek ve kâmil insan mertebesine yükselmek olmalıdır. Benliğin öncelikle itaat, nefis hâkimiyeti ve ilâhi niyabet aşamalarından geçerek terbiye edilmesi gerekir. Benliğin terbiye edildikten sonra güçlendirilmesi gerekir. Aşk, fakr (yoksulluk), hoşgörü ve yüce bir amaç edinme unsurları benliği güçlendiren unsurların en önemlileridir. Ayrıca benliği zayıflatan korku, tembellik, dilenmek ve ırkçılık gibi unsurlarla başa çıkılmalı ve bu unsurlardan uzak durulmalıdır. Bu aşamalardan sonra insan benliğini bulur ve Muhammed İkbal'in“Merd-i Mü'min”dediği kâmil insan mertebesine yükselerek sahip olduğu gerçek değere ulaşır.
Özet (Çeviri)
Mevlana has influenced many thinkers in various fields such as philosophy, literature and arts. One of these thinkers who were influenced by Mevlana is Muhammad Iqbal – a famous poet, philosopher and politician. In this study, based on the books of both thinkers, it has been aimed to investigate in what areas Iqbal was inspired by Mevlana and what are the causes of these inspirations. The study first focuses on the factors that led to Muhammad Iqbal's being influenced by Mevlana. The family, in which Muhammad Iqbal grown up, is the first factor that enabled Iqbal to recognize and love Mevlana, and be inspired by him. Another factor is the similarity of conditions during the time periods in which Mevlana and Iqbal lived. The dynamic life philosophy of Mevlana is another factor that influenced Muhammad Iqbal and led him to pattern himself on Mevlana. Additionally, the similarities in both Mevlana's and Iqbal's understating of art, purposes of writing poems, style, and discourse in these poems, also demonstrate the inspiration of Muhammad Iqbal by Mevlana. In the third part of this study, the effects of Mevlana on Muhammad Iqbal's works are examined. Câvidnâme is the most significant book in which one can see Mevlana's influence and Muhammad Iqbal's admiration for him. In addition, in some other works by Muhammad Iqbal such as Asrâr-i Khudî, Rumuz-i-Bekhudi, Armaghan-i-Hijaz, Bal'iJibrîl and Peyam-i Mashriq, Mevlana's influence is easily recognized, as well. VII In the last part of the study, Mevlana's influence on Muhammed Iqbal's philosophy of self was investigated. The philosophy of Muhammad Iqbal is based on the idea of self. According to Iqbal, the greatest aim of human being should be to know, educate, and strengthen himself and to rise it to the level of perfect human. The self must first be educated through the stages of obedience, self-control, and regency. The self must be strengthened after it is educated. Love, poverty, tolerance, and achieving a divine purpose are the most important elements that strengthen the self. In addition, it is also significant to cope with the things that weaken the self such as fear, laziness, begging, and racism. Therefore, human beings should avoid these elements. After these stages, the human being finds himself and achieves his real value by reaching the level of perfect human which is called by Muhammad Iqbal as“Faithful Man”