Post endüstriyel çağın yeni kabileleri: 'Oyun evleri'
The new tribes of post industrial era: 'Gaming houses'
- Tez No: 463264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİREKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oyun evleri, sosyalleşme, yeni medya, sanal cemaatler, yeni kamusal, Gaming houses, socializing, new media, virtual communities, new public space
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Bu çalışmada oyun kavramı ele alınmış ve oyunun hem etimolojik hem de ilk biçimlerinden itibaren sergileniş tarzları detaylı bir biçimde incelenmiştir. Oyun kavramı hayvan ve çocuk oyunlarından ayrılarak, kültür yaratıcı bir etmen olarak konumlandırılmış, oyun aracılığıyla meydana gelen kültür ve kültürlenme biçimleri çalışmaya konu edinilmiştir. Oyun kavramı tarihsel süreç içerisinde incelenirken, kategorize edilmiş ve hakkında ortaya atılan kuramlar da çalışmaya dahil edilmiştir. İnsan kültürü içerisinde birçok eylemin aslında şaşırtıcı biçimde oyunsal kökenli olması, oyun kavramını günümüzde konumlandığı“önemsiz”görünen raflardan alarak onu kutsallık bazında değerlendirmeye tabi tutmamıza olanak sağlamıştır. Oyun kavramı; ilk biçimlerinden bu yana teknolojik gelişmeler ve kültürel değişimler sonucunda toplumsal hareket biçimlerine paralel olarak değişmiştir. Son dönemde ortaya atılan yeni medya kavramı içerisinde de oyunların nasıl dijitalleşip, online olarak insanları topladığı ve oyun aracılığıyla insanların nasıl bir araya gelip topluluklar oluşturduğuna değinilmiştir. Sanayi ile birlikte oyunlar sokaklardan dijital ortama aktarılırken, internetle birlikte de yeni sosyalleşme ve cemaatleşme biçimlerine olanak sağlamıştır. Çalışmamızın ana noktası; oyun amacıyla bir araya gelen insanların oluşturduğu postmodern birliktelik biçimlerinden biri olan oyun evleridir. Oyun evleri bir sosyalleşme mekanı ve yeni tür bir postmodern kabileleşme girişimi olarak mekânsal ve ilişkiler bazında incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmada alan araştırması yapılmış, mülakatlar, odak grup görüşmeleri ve katılımcı gözlem teknikleri kullanılmış ve oyun evleri analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research the term of game has been handled and the ways how it was presented both etymologically and as its first form have been examined in details. The term of game has departed from animal's games and child's games and has come into position as the factor of creator of culture. Culture and ways of accultration that occured via game have been included in this research. On the one hand the term of game has been examined in its process of history on the other hand theories that had categorized have been included in this research as well. Taking account of the fact that many actions in human culture are originated from game has lead us to take the term of game away where it was seen as ''trivial'' and has enabled us to evaluate it in holiness base. The term of game since its first forms has changed as a result of technological advancements and cultural shifts in paralell with social movement forms. In the term of new media that recently suggested how games have been digitalised and gather people as online and via game how people league together and make communities have been mentioned. On the one hand, games were transfered from streets to digital media with the movement of industry on the other hand, games have enabled forms of new socialising and factionalism thanks to internet. Our research's the main point is on gaming houses as one of the way of postmodern association in which people gather with the purpose of game. We have examined gaming houses as seeing them as the environments to socialise and considering them as a new type of attempt to tribalization. In our research techniques of interviews by getting into research fields focus group discussions and participant observation have been used and it has been tried to analyze gaming houses.