Ermenek ilçe merkezindeki Türk-İslam devri anıtsal yapıları
Ermenek town in the center of the Turkish-İslamic era of monumental structures
- Tez No: 463263
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ermenek, Cami, Mescit, Medrese, Tekke, Hamam, Türbe, Mosque, Mosques, Madrasas, Tekke, Bath, Tomb
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Tezimizin ana amacı Ermenek İlçe merkezinde bulunan Türk-İslam devrinde yapılmış olan mimari eserleri Sanat Tarihi ve Kültür mirası yönünden incelenmesi ve yeniden değerlendirilmesi esas alınmıştır. Ayrıca mimarlık ve bölge tarihi açısından da eserlerin önemine vurgu yapılmak istenmiştir. Eserlerin Karamanoğlu ve Osmanlı dönemlerinde nasıl bir gelişim içerisinde olduğunu bir ilçe ölçeğinde tespit etmek, bu eserlerin her yönüyle ayrıntılı tanımlamalarını yaparak belgelemek ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak araştırmamızın en önemli amaçlarından biridir. Tezimizde Karaman İli, Ermenek İlçe merkezinde bulunan Türk-İslam devri eserleri ele alınmıştır. Bu kapsamda 10 cami, 19 mescit, 3 medrese, 5 zaviye, 1 türbe ve 3 hamam araştırmamızın konusu içerisinde yer almıştır. İncelemiş olduğumuz bu yapılardan bazıları günümüze gelememiştir. Araştırmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm (Giriş) olan giriş bölümünde; araştırmanın amacı ve önemi, kapsamı, yöntemi ve konu ile ilgili yapılan araştırmalar yer almaktadır. İkinci bölümde; Ermenek coğrafyası, Ermenek adının kaynağı ve Ermenek tarihi ele alınarak kapsamlı bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde; çalışmanın esasını oluşturan Katalog bölümünde, incelemiş olduğumuz Ermenek Merkezdeki Türk-İslam Devri yapıları ayrıntılı bir şekilde işlenirken günümüze uluşamayan kaynaklar da adı geçen cami ve mescitler ele alınarak değerlendirilmiştir. Dördüncü bölüm de; değerlendirme ve karşılaştırma bölümüdür. Bu bölümde cami ve mescitlerin genel mimari özellikleri, yapıları oluşturan unsurlar, plan özellikleri, kullanılan malzeme, yapılarda yer alan süslemeler alt başlığından oluşmaktadır. Beşinci bölüm; sonuç bölümünden oluşmaktadır. Bu bölümde incelenen eserler sonucunda genel bir değerlendirme yapılıp sonuca varılmıştır. Eklerde; Bibliyografya, çizim listesi, resim listesi, çizimler ve resimler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of our thesis is located in the center of the Ermenek district, the Turkish-Islamic period works of art that have been made in architectural history and cultural heritage in terms of examination and re-evaluation is based on. Also emphasized the importance of works in terms of architecture and regional history. Economics and in development of works on the scale of a district in the Ottoman period in order to detect and document detailed descriptions of every aspect of these works is one of the most important goals of our research is transferred to future generations to ensure that. Our thesis in Karaman Province, Ermenek district, located in the center of the Turkish-Islamic period works are discussed. 10 mosques in this context, 19 Masjid, 3 Madrasa , 5 lodges, 1 Shrine and 3 baths has taken place within the subject of our research. We have examined some of the structures that have not survived to the present. Our research consists of five chapters. The first section (introduction) in the introduction section; The purpose and importance of the study, scope, method, and research on the subject area. In the second section; in the US geography, history and SMS ermenek by taking the origin of the name, were given extensive information. The study that form the basis of the third section in the section Catalog, in the US in the centre we have examined the Turkish-Islamic era to the present day when it is processed in detail the structures of mosques and masjids by taking ulusama who mentioned sources were evaluated. Section four: evaluation and comparison section. In this section, The General architectural features of mosques and prayer rooms, structures of the elements, plan features, materials used in the structure of the decorations sub-title consists of. The fifth Chapter, the conclusion section is composed of. The works examined in this section have been made and conclusions reached as a result of a general assessment. Some Appendices; Bibliography, drawing list, image list, drawings, and paintings are located.