Mevdûdî'nin Tefhîmu'l-Kurân isimli tefsirindeki hadislerin tahriç ve değerlendirilmesi( I-II ve III. ciltler)
Narration and evaluation of hadith written in commentary of Maududi named Tafhim-Ulqur (Volumes I-II and III)
  1. Tez No: 463267
  2. Yazar: EMİNE YAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebu'l-A'lâ el-Mevdûdî, Tahrîc, Hadîs, Tefhîmu'l-Kur'ân, Abul A'la Maududi, Narration, Hadith, Tafhim-ul-Quran
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu tez, XX. asrın büyük dava ve ilim adamlarından olan Ebu'l-A'lâ el-Mevdûdî'nin Tefhîmu'l-Kur'ân adlı eserinde kullandığı hadislerin sıhhat durumunu tespit etmek ve Mevdûdî'nin hadisçiliğinin anlaşılmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Tahric çalışması mahiyetinde olan tez giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde amaç, gaye ve yöntemden bahsedilmiş, birinci bölümde Mevdûdî'nin hayatı, eserleri ve hadis ilmiyle ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, eserde geçen 200 adet hadisin tahricleri, araştırmanın metot ve kaynakları bölümünde belirtilen tahric metotlarına göre yapılmış ve hadislerle ilgili sahih, hasen, zayıf vb. verilen hükümler hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın son kısmında hadislerin sıhhat durumlarıyla ilgili istatiksel tablolar oluşturulmuş ve sonuç kısmında tezle ilgili genel bir değerlendirme yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared in order to determine authenticity of hadiths used by Maududi who was one of great scholars of 20th century in his work named Tafhim-ul-Quran and to contribute to understand how muhaddis was Maududi. Thesis which is in the nature of narration work consists of introduction and two sections. Purpose, objective and method are mention in the introduction section, Maududi's life, works and opinions about hadith knowledge are included in the first section. In the second section of the thesis, narrations of 200 hadiths written in the work were made according to narration methods specified in the section named method and resources of the study and evaluations were made about judgments made about hadiths such as authentic, good, weak, etc. Statistical tables were created in the last section of the study relating to the authenticity of hadiths and study was completed by making a general evaluation about thesis in the result section.