Sino-Indian rivalry for regional dominance in the Indian Ocean
Hint Okyanusunda bölgesel hakimiyet için Çin-Hint rekabeti
- Tez No: 463268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYLAN ÖZGÜR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Hindistan, İnci Dizisi Stratejisi, Dengeleme Politikası, Deniz Ticaret Yolu, Enerji Güvenliği, Dahili Dengeleme, Harici Dengeleme, Ekonomik Dengeleme, China, India, String of Pearls, Balancing Policy, Maritime Trade Route, Energy Security, Internal Balancing, External Balancing, Economic Balancing
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez, Hint Okyanusunda hakimiyet kurabilmek için Çin ve Hindistan arasında yaşanan rekabeti incelemeyi amaçlamaktadır. Hem Çin hem de Hindistan, Hint Okyanusu'nda ekonomik, politik ve askeri açıdan hâkim güç olmak için büyük bir rekabet içerisindedirler. Dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ve Hindistan arasındaki güç mücadelesi özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde artış göstermiştir. Birbiri ardına gerçekleştirdikleri ekonomik reformlarla, her iki ülke Asya'nın en büyük iki gücü konumuna gelmişlerdir. Ekonomilerinde de bu reformlara bağlı olarak hızlı bir yükseliş görülmüştür. Fakat bu hızlı yükseliş beraberinde aşırı bir enerji tüketimini getirmiştir. Enerji gereksinimlerini karşılamak için kullandıkları deniz ticaret yolunun güvenliğini sağlamak her iki ülkenin en öncelikli amaçları olmuştur. Bu bağlamda Çin kendi enerji güvenliğini sağlayabilmek için deniz ticaret yolu üzerinde“İnci Dizisi”stratejisi adında bir denetim mekanizması oluşturmuştur. Bu denetim mekanizmasıyla Çin bölge ülkelerinde birtakım girişimlerde bulunmaktadır. Fakat bu girişimler, Hindistan tarafından kendi ulusal çıkarlarına karşı bir tehdit olarak algılanmaktadır. Çünkü yıllık petrol ihtiyacının yaklaşık % 70'ini Hint Okyanusu üzerinden gerçekleştiren Hindistan için Hint Okyanusu'nun önemi oldukça fazladır. Ayrıca, bölgesinde coğrafi ve stratejik açıdan birçok avantaja sahip olan Hindistan, ekonomik yükselişini sürdürme ve Hint Okyanusu'nda egemen güç olma arzusundadır. Hindistan, komşularıyla sıkı ilişkilerde bulunan Çin'in artan etkisinden fazlasıyla rahatsızlık duymaktadır. Bu yüzden, bölgesindeki Çin etkisini kırmak için dâhili, harici ve ekonomik bir dengeleme politikası izlemeye başlamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to examine Sino-Indian rivalry for regional dominance in the Indian Ocean. Both India and China are in competition to become a regional hegemon in the Indian Ocean in economic, military, and political terms. The power struggle between China and India has increased especially in the post-Cold War era. Both countries became the major powers of Asia thanks to their economic reforms. Both countries owe their power to a large extent, to their rapidly growing economy. But this rapid growth led these two giants to consume extremely high energy. Accordingly, the continuity of the energy supply and the safety of the maritime trade route have become the primary purpose of both countries. In this regard, China has established an inspection mechanism called as the“String of Pearls”strategy on the maritime trade route to ensure its energy security. However, these initiatives have been perceived by India as a threat to its national interests. Since nearly seventy percent of its annual oil need is transported via the Indian Ocean, it is crucial for India. Having many geographical and strategic advantages in the region, India wants to maintain its economic growth and become a dominant power in the IO. India is quite uneasy with the growing influence of China that has established close economic and military relations with its neighbors. In order to neutralize Chinese influence in the region, India has launched a balancing policy that includes“internal balancing”,“external balancing”and“economic balancing”strategies.