Seza Kutlar Aksoy'un eserlerindeki eğitsel değerler ve bu değerlerin davranışa yansıma biçimleri
Educational values in the works of Seza Kutlar Aksoy and the forms of how these values reflect on behavior
- Tez No: 463300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Seza Kutlar Aksoy, değerler eğitimi, çocuk romanları, eğitsel iletiler, Seza Kutlar Aksoy, Values Education, Children's Novel, Educational Messages
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmada Seza Kutlar Aksoy'un çocuk romanları içerdiği evrensel ve sosyal değerler bakımından incelenmiştir. Araştırmada problem durumu çerçevesinde alt problemlere, varsayımlara, tezin önemine, tezin amacına; konuyla ilgili yapılan bazı araştırmalara yer verilmiş böylelikle çalışmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur.“Değerler eğitimi kapsamında Seza Kutlar Aksoy'un eserlerinin eğitsel değeri nedir?”,“Seza Kutlar Aksoy hangi değerlere ne şekilde yer vermiştir?”,“Seza Kutlar Aksoy'un eserlerinin çocuğa kazandıracağı davranışlar nelerdir?”gibi sorular çevresinde yazarın çocuklar için kaleme aldığı eserler nitel araştırma yaklaşımlarından doküman incelemesi esas alınarak incelenmiştir. Eserlerde yer alan değerler içerik analizi yöntemi ile tespit edildikten sonra tasnif ve tahlile tabi tutulmuştur. Eserlerde yer alan değerlerin değerler eğitimi bakımından önemine ve davranışa yansımasına dikkat çekilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen eserlerde 25 değerin farklı olay örgüleri içerisinde ele alındığı belirlenmiştir. Sonuç olarak Aksoy'un eserlerinin sosyal ve evrensel değerlere ilişkin bilincin uyanması ve bu yönde okuyucuda olumlu bir tutumun oluşmasına yönelik zengin örnekler olduğu tespit edilmiştir. Bu amaçla çocuk edebiyatı alanındaki bu eserlerin karakter geliştirici değerlere sahip olduğu düşüncesiyle değerler eğitiminde kullanılmasının isabetli olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the children's novels of Seza Kutlar Aksoy were investigated in terms of universal and social values that they contain. In the research; subproblems, assumptions, the importance of the thesis, the aim of the thesis in the context of the problem situation; some research related to the subject were included so the conceptual framework of the study was formed. Around the questions like '' What is the educational value of Seza Kutlar Aksoy's works within the scope of values education?'' , '' Which values did Seza Kutlar Aksoy include in her works and how did she do it?'', '' What are the behaviours that Seza Kutlar Aksoy's work gain to the child?'', the works that the writer wrote for the children were investigated being based on the document examination from qualitative research approaches. After the values in the works were determined by content analysis method, they were classified and analyzed by the researcher. It was drawn the attention to the importance of values within the works in terms of values education and reflection to the behavior. In works that were investigated in the the scope of this study, it was identified that 25 values were handled in different plots. As a conclusion, it was determined that Aksoy's works are rich samples for achieving an awareness about social and universal values and developing a positive attitude in the reader in this way. For that purpose, these works in the field of children's literature are thought that it will be right for used in values education with the thought that they develop character values.