Seza Kutlar Aksoy'un çocuk romanlarının çocuk edebiyatı ölçütlerine göre incelenmesi
Seza Kutlar Aksoy's analysis of children novels according to the criteria of children literature
- Tez No: 602188
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, çocuk romanları, Seza Kutlar Aksoy, Children's literature, children's novels, Seza Kutlar Aksoy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çocukların eğitim hayatında karşılaştıkları en önemli kaynaklardan biri kitaplardır. Bu nedenle çocuklar için seçilen kitapların birtakım niteliklere sahip olması gerekir. Bu çalışmanın amacı, çocuk kitapları için belirlenen ölçütler doğrultusunda Seza Kutlar Aksoy'un çocuk romanlarının biçim ve içerik açısından incelenmesidir. Çocukların özellikle içinde bulundukları gelişim dönemine uygun kitapların seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu seçimin yapılabilmesi de çocuk kitaplarının biçim ve içerik açısından doğru değerlendirilmesine bağlıdır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Seza Kutlar Aksoy'un çocuk romanlarından ve çocuk edebiyatı alanında yazılmış kuramsal kitaplardan yararlanılmıştır. Seza Kutlar Aksoy'un çocuk romanları, Temizyürek, Şahbaz ve Gürel'in 2016 yılında yayımladıkları 'Çocuk Edebiyatı' adlı eserde yaptıkları biçim ve içerik sınıflamasına göre incelenmiş ve elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, Aksoy'un eserlerinin biçim açısından çocuklara uygun olduğu görülmüştür. Kitapların gerek ciltlenme şekli, gerekse dış yapı özellikleri bakımından sağlam bir yapıda olduğu tespit edilmiştir. Aksoy'un eserlerinde içerik olarak çocuklar için olumsuz örnek oluşturabilecek bazı davranışlar görülse de genel olarak çocuklara uygun konu ve tema seçimi yapıldığı söylenebilir. Ayrıca söz konusu kitapların eğitsel açıdan zengin içeriklere sahip olduğu da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important sources that children face in education is books. For this reason, the books selected for children must have certain qualifications. The aim of this study is to examine the form and content of Seza Kutlar Aksoy's children's novels according to the criteria determined for children's books. It is very important for children to choose books that are especially suitable for their developmental periods. This selection depends on the correct evaluation of children's books in terms of form and content. In the study, qualitative research metod was used Seza Kutlar Aksoy's children's novels and theoretical books on children's literature were used as data collection tools. Children's novels by Seza Kutlar Aksoy were analyzed according to the form and content classification made by Temizyürek, Şahbaz and Gürel in 'Children's Literature' published in 2016 and the findings obtained were interpreted. As a result of the research, it is seen that Aksoy's works are suitable for children in terms of form. It was found that the books were in a solid structure both in terms of binding and external structure characteristics. Although some behaviors that may create negative examples for children are seen in Aksoy's works, it can be said that appropriate subjects and themes are generally chosen for children. In addition, these books have educationally rich content.