Seza Kutlar Aksoy'un çocuk kitaplarında özüne duyarlılık
Caring for self in Seza Kutlar Aksoy's children books
  1. Tez No: 537002
  2. Yazar: YELİZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEVSER KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, özüne duyarlılık, değerler eğitimi, Nel Noddings, Seza Kutlar Aksoy, Children literature, caring for self, values education, Nel Noddings, Seza Kutlar Aksoy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Son yıllarda giderek önemi artan değerler eğitimi konusunda etkili eğitimler yapılabilmesi için bu alanda sürekli olarak yeni araştırmaların yapılması gerekli hale gelmektedir. Bu çalışmada ahlak eğitimi konusunda çalışmaları bulunan Nel Noddings'in duyarlılık etiği bağlamında Seza Kutlar Aksoy'un çocuk kitaplarında özüne duyarlılık kavramının incelenmesi amaçlanmıştır. Toplumsal yaşamda duyarlı bireylerin yetişebilmesi için öncelikle kendine duyarlı bireylerin yetişmesi gerekir. Kendi istek ve ihtiyaçlarına duyarlı kişiler başkalarının ihtiyaçlarına karşı daha duyarlı davranabilir. Bu nedenle özüne duyarlılık kavramı çocuklarda küçük yaşlardan itibaren gelişmesi gereken bir kavram olarak görülmektedir. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden bir durum çalışmasıdır. Araştırmanın veri kaynaklarını Seza Kutlar Aksoy'a ait resimli çocuk kitapları ile öykü kitapları oluşturmaktadır. Öykülerde özüne duyarlılık kapsamında yer alan fiziksel yaşam, manevi yaşam, mesleki yaşam ve boş zamanları değerlendirme etkinlikleri temaları çerçevesinde elde edilen bulgular içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, Seza Kutlar Aksoy'un kitaplarında özüne duyarlılık kavramına ait en fazla fiziksel yaşam temasına rastlanırken en az mesleki yaşam temasına rastlanmıştır. Yapılan inceleme sonucunda, Seza Kutlar Aksoy'un kitaplarında manevi yaşam ve boş zamanları değerlendirme etkinlikleri temasına ait herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Öykülerde en çok fiziksel yaşam temasının yer alması, küçük yaştaki çocukların kendilerini daha çok fiziksel özellikleri ile tanımlamalarıyla ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, it is necessary to do new research in this field constantly in order to be able to make effective training on values education whose importance has increased. In this study, it is aimed to examine the concept of caring for self in children's books of Seza Kutlar Aksoy in the context of care ethics of Nel Noddings. In order to grow caring individuals in social life, firstly self-caring individuals should be raised. People who are caring to their own needs and demands may be more caring to the needs of others. For this reason, the concept of caring for self is seen as a concept that should develop from an early age in children. This study is a case study of qualitative research methods. The data sources of the research are the picture books and story books of Seza Kutlar Aksoy. The findings obtained within the context of themes of physical life, spiritual life, occupational life and recreational life in the context of caring for self were analyzed by content analysis. As a result of the research, mostly physical life theme about the concept of caring for self was seen in Seza Kutlar Aksoy's books while the theme of occupational life was less involved. As a result of the study, no findings about spiritual life theme and recreational life theme were found in the books of Seza Kutlar Aksoy. The most common physical life theme in the stories may be related to the fact that young children identify themselves with more physical characteristics.