Mıknatıslar ve akımın manyetik etkisi konusunun öğrenilmesinde akran öğretimi yönteminin etkililiğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of the peer instruction method in the learning of magnetism and the magnetic effect of current
- Tez No: 463302
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mıknatıslar ve akımın manyetik etkisi, Fizik eğitimi, Akran Öğretimi Yöntemi, Kavramsal anlama, Magnetism and the magnetic effect of current, Physics education Peer Instruction Method, Conceptual understanding
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, manyetizma kavramlarının öğretiminde Akran Öğretim Yöntemi'nin öğrencilerin başarı ve tartışma istekliliklerine etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nitel ve nicel araştırma yaklaşımları birlikte (açımlayıcı sıralı desen) kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde Ordu Fen Lisesi 10. sınıfında öğrenim gören 60 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada rastgele olarak seçilen şubelerden biri deney diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmanın nicel verileri Kavram Başarı Testi ve Tartışmacı Anketi kullanılarak elde edilmiştir. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış mülakatlar, yönteme yönelik açık uçlu sorular ve gözlemlerden elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen nicel veriler SPSS programı yardımı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, Akran Öğretimi Yöntemi ile öğretim yapılan deney grubunun KBT puan ortalamasının, geleneksel yöntemle öğretim yapılan kontrol grubunun puan ortalamasından daha yüksek olduğunu ve puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğunu göstermektedir (t=-10.46, p=.000). Akran Öğretim Yöntemi uygulaması sonunda öğrencilerin tartışmacı anketi son test puanlarının (X=68.03) ön test puanlarına (X=67.06) göre arttığı bulunurken, bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir (t=-.493; p>.05). Öğrencilerin konu ile ilgili görüşleri ve gözlemlerden elde edilen sonuçlar analiz edilip irdelendiğinde Akran Öğretimi Yöntemi ile yürütülen dersler sonunda öğrencilerin kendilerine güvenlerinin arttığı, yorum yapabilme yeteneklerinin geliştiği, öğrendikleri teorik bilgileri tartışmalarla derinleştirdikleri, birbirlerinin bilgilerinden istifade ettikleri, derslere aktif katılımlarının sağlandığı, ilgi ve meraklarının arttığı, öğrenmelerinde kalıcılık sağlandığı ve öğrenmenin eğlenceli hale geldiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu çalışma ile ulaşılan sonuçlara göre Akran Öğretimi Yöntemi'nin olumlu etkisi göz önünde bulundurularak fizikteki farklı konularda kullanımı adına araştırmacılara birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the effect of peer instruction method about students' magnetism achievement and willingness for argumentation. For this purpose, it has been used together qualitative and quantitative methods in this study. Quasi-experimental research design with pre-test/post-test control group was used in the study. Sample group of the study consisted of 60 students at 10. Class of Ordu Science High School in 2015-2016 academic year. In the study, Concept Achievement Test and Argumentative Survey were used to collect quantitative datas. Qualitative datas have been obtained by using semi structured interwiew, open ended questions and observations. The quantitative datas were analyzed by SPSS programme. According to thesse conclusions, it can be said that peer ınstruction method is more successful than traditional method. As a result of the test, it was found out that the achievement level of experimental group was statistically significant when compared to control group (t=-10.46, p=.000).In order to determine argumentation willingness of experimantal group students, Argumentative Surwey was used. At the end of application of peer instruction it has been found out that post test points of argumentation have been increased when compared with the pretest points but it has been seen that it is statistically unmeaningful. The data of interviews,open ended questions and observations were analyzed by using descriptive method. When the opinions and thinking of students analyzed, it can be said that increased self-confidence, enhanced comment ability, eleborated the theoric information with discussions, activated participation in class, increased interest and curiosity, learned as permanent and enjoyable at the end of instruction with peer ınstruction. According to the findings of this study some suggestions have been offered.