Sosyal bilgiler öğretmenlerinin derslerinde edebi ürün kullanma durumları (Erzurum örneği)
Social studies teachers, conditions for using literature in their classes
  1. Tez No: 463306
  2. Yazar: MÜNEVVER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğretmen, Edebi Ürünler, Social Studies, Teacher, Literary Work
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Araştırma Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin edebi ürünleri kullanma durumlarını ve varsa sorunlarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel bir yaklaşım çerçevesinde temel nitel araştırma modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Erzurum ili palandöken ilçesinde görev yapan 26 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Mülakat soruları oluşturulurken alanında uzman üç eğitimcinin görüşü alınmıştır. Uzman görüşleri doğrultusunda sorular üzerinde ihtiyaç duyulan düzeltmeler yapılarak 3 sosyal bilgiler öğretmeni ile veri toplama aracının pilot çalışması yapılmıştır. Sorular sosyal bilgiler öğretmenlerinin derslerinde edebi ürünleri kullanıp kullanmadığı, buna yönelik eğitim alıp almadıkları, edebi ürünlerin kullanım amacı, edebi ürünler seçilirken hangi ölçütlerin kullanıldığı, ne tür edebi ürünlerin kullanıldığı, kullanılan edebi ürünlerin nerden temin edildiği, öğretmenlerin ders süresince edebi ürünleri nasıl kullandıkları, edebi ürünlerin katkıları ve öğretmenlerin edebi ürün kullanırken yaşadıkları sorunlara yönelik sorulardır. Araştırmadan elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular neticesinde derslerinde edebi ürünleri kullanan öğretmenlerin çoğunlukta olduğu görülmüş ve öğretmenlerin edebi ürün tercihlerinde konu, öğrenci seviyesi gibi unsurları dikkate aldığı, sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was made to describe the problems if they have and the situations they use the literary works of the Social Studies teacher. In the study, the basic qualitative pattern was used. The centre of the research includes 26 Social Studies Teachers working in the Palandöken district of Erzurum in 2015-2016 Education period. In the study, as means of collecting data, the semi-configure interview technique was used. While creating the interview questions, the views of the three educators expert in their field were taken. In the direction of the masters' views, by editing the questions if needed, the data work of the pilotstudie was made together with three Social Studies teachers. The questions were the questions about whether the Social Studies teachers use the literary works in their lessons, they took any education for this, and the aim of the usage of the literary works, and what kind of criteria was used, what kind of literary works were used, from where they were taken, how the teachers use these literary works and what the benefits of these literary works are. The data taken from the study was analyzed with the content analysis. As a result of the findings, the number of the teachers using the literary works was understood to be predominate and these teachers took the point of the student level and the content of the these works.