Schopenhauer'un insan ve eğitim anlayışı
Schopenhauer's human and education perception
- Tez No: 463305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEREF GÜNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, İsteme, Tasarım, Eğitim, Determinizm, Özgürlük, Human, Will, Design, Education, Determinism, Freedom
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Schopenhauer'un“istenç”kavramı genel itibariyle bütün felsefesinin temelini oluşturmaktadır. İnsan anlayışının ve eğitim anlayışının temelinde de yine Schopenhauer'un istenç kavramı yer etmektedir. Alman idealizminin önemli derecede izlerini taşıyan Schopenhauer, eğitim açısından da kırmızı çizgilerine sadık kalarak görüşler belirtmiştir. Karamsarlık devrinin, çağının bir özelliği olarak felsefesinin bütününde karamsar izler bulmak mümkündür. Schopenhauer, insanı değerlendirirken de en çok istemenin emrindeki kör tasarımların kötü olduğunu fakat özgür olmadığını belirtir. Özgür istence rağmen insan tasarım ve bilinç arasına sıkışmış özgür olmayan kötü karakterli bir gövdedir. Tez çalışmamızda Schopenhauer'un metafizik kaynaklı görüşlerinin eğitim anlayışına yansıması ele alınmıştır. Aynı şekilde insan anlayışının da eğitim görüşüne etkisi üzerinde duruldu. Buradaki asıl amaç insan ve bilgi temelli olarak Schopenhauer'un eğitim hakkındaki görüşlerini felsefi bir temelde açıklayabilmektir. Schopenhauer'un karşı çıktığı eğitim durumu; kavramlardan önce sezgisel öğrenmeleri çocuklara öğretmezsek, öğrenmenin önüne taş koyarız. Başka kitaplarla eğitilen çocuklar onların kavramları ve fikirleriyle düşünür. Bu Schopenhauer'un deyimiyle arabanın önüne taş koymaktır. Sezgisel kavrayış eğitimde kavram eğitiminden önce gelmelidir.
Özet (Çeviri)
Schopenhauers“will”notion forms the whole philosophys base in general aspect. On the base of human conception and education conception; there is Schopenhauers“will”notion, too. Schopenhauer, who carried out important traces from German idealism, declared his thoughts being faithful to his red lines. As a feature of the period of Pessimism Eras philosophy, it is possible to find out pessimistic traces. While evaluating the humankind, Schopenhauer mostly declares that the blind designs under the order of the will are bad but not free. In spite of ''free will'', human is an antagonist body compressed between design and consciousness. In my thesis work, Schopenhauers metaphysics based ideas reflections on education conception was handled. Similarly, human conceptions effects of education view was brought out, too. The main aim in here is to able to explain the human and information based ideas of Schopenhauer about the education, on a philiosphy base. The education form which Schopenhauer objected is if we do not teach the intuition learning before notions, we put a spoke in learnings wheel. The children who are taught by other books think with their notions and ideas. It is, as Schopenhauer said, putting a rock on the vehicle. Intuitional understanding must come before notion teaching.