Effects of multiple intelligences activities in a content-based context on grammar, vocabulary, writing and reading comprehension and attitudes of learners and teachers of English
Konu-odaklı öğretim ortamında uygulanan çoklu zeka etkinliklerinin İngilizce dilbilgisi, kelime, yazma ve okuduğunu anlama ile öğrencilerin ve öğretmenlerin tutumlarına etkileri
- Tez No: 463308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. DOĞAN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğretimi, Geleneksel Yöntem, Çoklu Zeka Kuramı, Konu-Odaklı Öğretim, Foreign Language Teaching, Traditional method, Multiple Intelligences Theory, Content-Based Instruction
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 372
Özet
Pek çok kişisel özellik bakımından bütün bireylerin birbirinden farklı oldukları çok iyi bilinen bir gerçektir. Bu durum, yabancı dil öğrencileri için de geçerlidir. Bütün yabancı dil öğrencilerinin, dil öğrenme ortamlarına getirdikleri farklı özellikleri bulunmaktadır. Öğrencilerin farklı özellikleri onların zeka özelliklerine de yansımaktadır; bu yüzden her bir öğrenci sahip olduğu zeka özellikleri bakımından da diğerlerinden farklıdır. Ancak, bütün insanların tek ve özel olduğu tartışmasız bir gerçek olmasına rağmen, yabancı dil sınıflarında öğrencilerin çoğu geleneksel yöntem diye adlandırılan yöntemin uygulanmasıyla aynı şekilde öğrenim görmekte ve birbirlerinden ne kadar farklı olurlarsa olsunlar, aynı konuları arkadaşlarıyla aynı biçimde öğrenmeleri beklenmektedir. Geleneksel öğretim yöntemi, farklı öğrencilere aynı teknikler ile öğretim yapmayı kapsamaktadır, bu teknikler arasında sunuş yoluyla öğretim, ve ezber sayılabilir. Geleneksel öğretim yöntemi, öğrencilerin farklı alanlardaki güçlü ve zayıf yönlerini göz ardı eden ve çoğunlukla sözel / dilsel ve mantıksal / matematiksel zeka türlerine dayalı olan bir öğretim yöntemidir. Gardner, bütün bireyleri birbirine benzer olarak değerlendiren geleneksel yönteme tepki olarak, yabancı dil öğretimi için de önemli içerimleri olan Çoklu Zeka Kuramını (ÇZ Kuramı) ileri sürmüştür. ÇZ Kuramı, zekanın sadece sözel ve matematiksel yetenekler ile sınırlı olmadığını, bunun yerine görsel, sözel, matematiksel, hareketsel, sosyal, içsel ve doğa zekası gibi çok daha fazla zeka türünün olduğunu savunmaktadır. ÇZ Kuramına göre, insanlar bu zeka türlerinin farklı ve eşsiz birleşimlerine sahiptir; bu yüzden, her bir bireyin kendine özgü öğrenme biçimleri bulunmaktadır. Bu nedenle, tek bir öğretim yöntemini uygulamak yerine, öğretmenler mümkün olduğunca fazla öğrenciye ulaşabilmek için farklı ve çeşitli öğretim tekniklerini derslerinde uygulamalıdırlar. Bu çalışmanın temel amacı, konu-odaklı öğretim çerçevesinde uygulanan çoklu zeka etkinliklerinin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen 6. ve 9. Sınıf öğrencilerinin İngilizce dilbilgisi, kelime bilgisi, yazma ve okuduğunu anlama becerilerine etkilerini araştırmaktır. Bu çalışma aynı zamanda, konu-odaklı öğretim çerçevesinde çoklu zeka etkinliklerinin uygulanmasının ardından öğrencilerin İngilizce dersine karşı tutumlarında bir değişiklik olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, dil öğretiminde çoklu zeka etkinliklerinin uygulanma süreçlerine ilişkin öğretmen görüşlerini ortaya koymayı da hedeflemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda, 6. ve 9. sınıf düzeylerinde öntest – sontest yarı deneysel bir çalışma yapılmıştır. Çalışmanın bulguları, konu-odaklı öğretim çerçevesinde uygulanan çoklu zeka etkinliklerinin her iki sınıf düzeyinde de öğrencilerin İngilizce dilbilgisi, kelime bilgisi, yazma ve okuduğunu anlama becerilerini artırmada geleneksel yöntemden daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma aynı zamanda her iki sınıf düzeyinde de öğrencilerin çoklu zeka etkinliklerine dayalı olarak işlenen İngilizce derslerine karşı olumlu tutum geliştirdikleri sonucuna ulaşmıştır. Öğretmenlerin görüşleri konusunda ise, öğretmenlerin de çoklu zeka etkinliklerine karşı olumlu bir tutuma sahip olduklarını ancak çoklu zekaya dayalı etkinliklerin uygulanması sürecinde karşılaştıkları zorluklar konusunda bazı çekincelerinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmanın bulgularının Türkiye'de yabancı dil öğretimi süreçleri ile ilgili olarak önemli içerimlere sahip olduğunu belirtmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
It is a well known fact that each and every individual is different from each other in terms of many personal characteristics. The case is the same for foreign language learners, as well. Each language learner possesses distinct characteristics that s/he brings into language learning environments. Their distinct characteristics are also reflected on their intelligence profiles; therefore, each language learner is unique in terms of his/her intelligence profile. However, although it is an undisputable fact that each and every human being is unique, in language classrooms, most of the students are instructed through same methods, which can be named as traditional way of instruction, being expected to learn the same topics in the same ways with their peers no matter how they are different from each other. Traditional method of instruction involves instructing different students through the same techniques such as lecturing, drills, and memorization. Traditional method of language teaching is often based on verbal / linguistic and logical / mathematical intelligences of learners ignoring students' strengths or weaknesses in other domains. As a reaction to traditional view of considering all individuals as similar, Gardner proposed Multiple Intelligences Theory (MI Theory) which has fundamental implications for the processes of teaching and learning a foreign language. MI Theory is based on the idea that intelligence is not restricted by only verbal and mathematical abilities; instead there are multiple types of intelligence, which can be listed as visual, verbal, mathematical, kinaesthetic, interpersonal, intrapersonal, naturalistic, and musical intelligence. It suggests that people have unique combinations of these intelligences; thus each and every learner can have distinct ways of learning. Therefore, instead of following one type of instructional method, instructors need to incorporate various instructional techniques in their lessons in order to reach as many students as possible. The basic purpose of the present study is to explore the effects of Multiple Intelligences based activities implemented in a content-based context on grammar and vocabulary learning, reading comprehension, and writing development of EFL students at both 6th and 9th grade levels. The current study also aims at finding out whether there are any differences in students' attitudes towards learning English after the implementation of the MI-based activities through a content. Besides, the study has a goal of exploring teachers' attitudes towards the processes involved in the application of MI-based activities in language teaching. For these ends, a quasi-experimental study with a pretest – posttest design was conducted at both 6th and 9th grade levels. The findings suggest that instruction conducted through MI-based activities in a content-based context has been more effective than the traditional method in improving students' knowledge of grammar, vocabulary and their skills of writing and reading comprehension in English at both grade levels. The study also reveals that the students have positive attitudes towards English lessons conducted through MI-based instruction at both grade levels. In terms of teachers' opinions, the study puts forward that teachers have also positive attitudes towards MI-based instruction; however, they also have some reservations about the challenges involved in the process of implementing MI-based activities. In conclusion, it is appropriate to state that the findings of the present study have important implications for the processes involved in foreign language teaching in Turkey.