Zihinsel yetersizlik gösteren bireylerin orff çalgıları yolu ile müzik becerileri öğretimi üzerine bir inceleme
A review on the teaching of music skills by the orff instruments technique of individuals who have mental disabilty
- Tez No: 463328
- Danışmanlar: PROF. CEMAL YURGA, DOÇ. DR. ÖZGÜL AKIN ŞENKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Engelli Bireyler, Engelli Eğitimi, Music, Music Education, Person with Disabilities, Disability Education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Müzik, insanoğlunun mevcudiyetinden bu yana birçok hastalıkta iyileştirici bir tedavi aracı olarak kullanılmıştır. Zihinsel yetersizliği olan bireylerde müzik terapisi başarı gösteren bir etkinlik olarak kullanılmasının yanında, birçok beceri ve kavramların öğretilmesinde önemli bir etkendir. Müzikle ilgili beceriler öğretilirken bir yandan da akademik öğrenim de mümkündür. Müzik yeteneği başta işitsel algı olmak üzere hareketlerin algılanması ve konuşma gelişimi gibi gelişimsel becerilerin sürekliliğinin uyum içinde sürdürülmesini gerektirir. Bir müzik aleti çalabilme yeterliliği belli bir düzeyde ince hareket yeterliliğine sahip olmayı gerektirir. Diğer taraftan ritim eğitimi düzenli hareket akışkanlıklarını artırır. Bu çalışmada Orff çalgılarının öğretilmesi ve bu çalgılarla ritim eğitimi verilerek çocukların müzik becerilerini geliştirmek amaçlanmıştır. Bu çalışma zihin engelli tanısı almış üç çocuk ile yürütülmüştür. Çocuklarla uygulamaya başlamadan önce çocukların müzik becerilerinin seviyeleri özel eğitim öğretmeni tarafından ölçülmüş daha sonra çocuklarla bireysel olarak 13 ders yapılmıştır. Eğitim sonrası çocukların özel eğitim becerileri öğretmenleri tarafından tekrar değerlendirilmiştir. Uygulamalar bittikten altı hafta sonra öğrencilerin öğrendiklerinin kalıcılığı aynı veri toplama aracı olarak tekrar ölçülmüştür. Çalışmada veri toplama aracı olarak Müzik Becerileri Performans Belirleme Formu kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde uygulama öncesi bireylerin öntest puanları düşük seviyede iken uygulama sonrasında bireylerin sontest puanları gözle görülür şekilde artış göstermiştir. Altı hafta sonrasında yapılan kalıcılık testi puanları ise bir miktar düşüş göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Music is used as a rehabilitative care tool in many diseases from the existence of human being. Besides being used as an achieving activity, the music therapy for individuals with mental disability is an important factor for teaching many abilities and concepts. While being taught the music abilities it is possible being academically educated on the other hand. Music ability requires the continuity of developmental skills as perception of movements and speech development, especially auditory perception to be maintained in harmony. The ability to play a musical instrument requires having a certain degree of fine motor skill capability. On the other hand, rhythm education increases regular movement fluency. In this study, it is intended to teach Orff instruments and to develop music skills of children by giving rhythm education with these instruments. This study was conducted with three children with the diagnosis of mental retardation. Before start practicing with children, children's level of music skills measured by special education teacher and then 13 lessons were made individually with the children. After training, children's special education skills were re-evaluated by their teachers. Six weeks after the exercising is completed, the persistency of what students learn was again measured as the same data collection tool. The Music Skills Performance Determination Form was used as the data collection tool in the study. When the research findings are examined, while pre-test scores of the individuals before the exercising were at low level, the post-test scores of the individuals increased visibly after the exercising. Whereas the retention test scores after six weeks showed a slight decrease.