Viyolonsel eğitimi ile ilgili araştırmaların sınıflandırılması, sonuçlarının alana katkısı ve uygulanabilirliği
Classification of researches related with violoncello education, contribution and practicability of their results on the field
  1. Tez No: 463331
  2. Yazar: MANOLYA CÖMERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Viyolonsel eğitimi, alan yazını değerlendirmesi, Violoncello education, literature review
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Viyolonsel eğitimiyle ilgili araştırmaların nitelikleri bakımından nasıl bir eğilim gösterdiğini; bu araştırma sonuçlarının viyolonsel eğitimi alanına katkısını ve sunulan önerilerin sahada uygulanabilirliğini değerlendirmek, bu tezin temel amacıdır. Bu çerçevede tez bir durum çalışmasıdır. Tez, iki aşamada ve iki nitel veri toplama tekniği ile yürütülmüştür. İlk olarak viyolonsel eğitimiyle ilgili tezler ve makaleler bir döküm niteliğinde derlenmiş ve incelenmiştir. Bu aşamada veriler, Yükseköğretim Kurulu Dokümantasyon Merkezi veri tabanı ve ulusal-uluslararası hakemli dergilerden elde edilmiştir. Çalışmada 1992-2017 yılları arasında eğitim fakülteleri müzik eğitimi anabilim dallarında viyolonsel eğitimi üzerine yazılmış 42 tez ve konu ile ilgili yayımlanmış 10 makale değerlendirmeye alınmıştır. Bu 52 araştırma, belirlenen kategoriler çerçevesinde içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Daha sonra viyolonsel eğitimiyle ilgili araştırmaların sonuç ve önerileri, alana katkısı ve uygulanabilirliği açısından 10 viyolonsel eğitimcisinin görüşüne sunulmuştur. Görüşme verileri, betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Sonuç olarak viyolonsel eğitimiyle ilgili araştırmaların belirli konular etrafında yoğunlaştığı; araştırmaların genellikle alanda bilinen durumları ve uygulanan yöntem-teknikleri doğrulama düzeyinde kaldığı; yeni önerilerin bir kısmının ise Türkiye'de viyolonsel eğitimi bağlamında uygulanabilir olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmada ulaşılan bu sonuçlar doğrultusunda literatürde daha önce yapılan araştırmaların ayrıntılı incelenmesiyle yeni araştırmalarda tekrara düşülmesinin önüne geçilebileceği; çalışmalarda yeni yöntem, teknik ve yaklaşımların uygulamasını içeren deneysel araştırmalara ağırlık verilebileceği; viyolonsel eğitimiyle ilgili yapılacak çalışmaların temel müzik eğitimi ile özengen müzik eğitimini de hedeflemesinin alana yenilik getirebileceğine ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this thesis is to analyse the trends in violoncello education research in terms of their quality and to assess the contribution of these research results to violoncello education and the practicability of the proposed recommendations. In this context, the thesis is a case study. The thesis was carried out in two phases with two qualitative data collection techniques. At first, the theses and articles regarding the violoncello education were compiled and analysed. At this stage, the data were obtained from Council of Higher Education Documentation Centre database and the national and international peer-reviewed journals. In this study, 42 theses and 10 articles related to violoncello education published by the music education departments of faculties of education between 1992-2007 were assessed. These 52 resources were evaluated with content analysis method according to predetermined categories. Then, the findings and suggestions of these research related to violoncello education were presented to 10 violoncello trainers to be evaluated for their contribution to the field and practicability of the recommendations. Interview data were analysed with the descriptive method. In conclusion, it was observed that research on violoncello education focus on some specific issues, confirm the recognized issues of the field or methods/ techniques that are already in use, and some of the novel suggestions are not practicable to violoncello education in Turkey. Based on these results, the following recommendations could bring novelty to the field: repetition in future research could be avoided by evaluating previous studies in detail; researchers could focus on experimental studies involving new methods, techniques, and approaches; studies on violoncello education should also aim both basic and volunteer music education.