Öğretmenlerin mesleki gelişiminde maarif müfettişlerinin eğitim - öğretim ile ilgili rehberlik rolleri(Van ili Çaldıran ilçesi örneği)
The roles of education supervisors on teachers regarding the professional development of teachers i̇n education
- Tez No: 463334
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim müfettişi, Rehberlik, Teftiş, Denetim, Educational Supervisor, Guidance, Supervision, Control
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik maarif müfettişlerinin eğitim-öğretimle ilgili rehberlik rollerini gerçekleştirme düzeyine ilişkin maarif müfettişi, ilkokul yöneticisi (müdür ve müdür yardımcıları) ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerini belirlemektir. 2015-2016 Eğitim- Öğretim yılında Van ilinde görevli 43 maarif müfettişi, Van ili Çaldıran ilçesinde bulunan 25 resmi ilkokulda görev yapan 57 ilkokul yöneticisi ve 222 sınıf öğretmeni araştırmanın çalışma evrenini oluşturmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Köroğlu'nun (2011) yüksek lisans tezi için hazırlamış olduğu ölçeği kullanılmıştır. Maarif müfettişi, ilkokul yöneticisi ve sınıf öğretmenlerinin demografik bilgileri ile ilgili çözümlemeler için yüzde ve frekans analizlerinden yararlanılmıştır. Ölçek puanlarının ortalama istatistikleri cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenlerine göre karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U testinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programında analiz edilmiş olup anlamlılık düzeyi 0.05 olarak ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmen ve yöneticiler maarif müfettişlerinin eğitim-öğretim ile ilgili rehberlik rollerini gerçekleştirme düzeyini“Çoğunlukla”şeklinde belirtirken, maarif müfettişleri yapmış oldukları rehberliğin düzeyini“Her Zaman”olarak belirtmişlerdir. Maarif müfettişlerinin eğitim-öğretim ile ilgili rehberlik rollerini gerçekleştirme düzeyine ilişkin sınıf öğretmeni, yönetici ve maarif müfettişi görüşlerinde cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmaz iken; mesleki kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of primary school teachers, principles and education supervisors regarding the guidance of supervisors on teachers' professional development. The research group of this study was composed of 43 education supervisors working in Van, 57 primary school principles working in 25 different public schools in Çaldıran / Van and 225 primary school teachers in the education year, 2015-2016. In this study, the survey modal was used. The questionnaire, prepared by Hande KÖROĞLU for her doctorate thesis at 19 Mayıs University in Samsun, 2011, was used for gathering data. For the analysis of demographic information on educational supervisors, principles and teachers, ''frequency analysis'' has been used. Kruskal Wallis H Test and Mann Whitney U Test have been used in order to compare avarege statistics regarding ''gender'' and ''professional seniority''. The resulting data has been analyzed by using SPSS 23.0 programme and has been found statistically significant at 0.05%. According to the findings of the research , while primary school teachers and principles reported that educational supervisors' guidance was ''mostly'' , educational supervisors stated that their guidance was '' always ''. It is stated that , there were no significant differences between the opinions of teachers, principles and educational supervisors in terms of ''gender'', whereas, '' in professional seniority variables'' a very significant difference was detected.