Öğretmenlerin eğitim araştırmalarına yönelik tutumlarıyla öğretim programlarındaki değişime uyumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' attitudes towards educational research and their adaptation to curriculum changes
  1. Tez No: 966335
  2. Yazar: TANER ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim araştırmaları, tutum, öğretim programları, değişim, öğretmen, maarif model, educational research, attitude, curriculum, change, teacher, education model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin eğitim araştırmalarına yönelik tutumları ile öğretim programlarındaki değişime uyum düzeylerini incelemek ve bu değişkenlerin demografik özellikler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımlarından tarama modeliyle desenlenmiştir. Çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim öğretim yılında Muğla ilinde çeşitli okul kademelerinde görev yapan 446 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak tarafından geliştirilen“Eğitim Araştırmalarına Yönelik Tutum Ölçeği”ile Karasantık ve Yağcı (2022) tarafından geliştirilen“Öğretim Programlarındaki Değişime Uyum Ölçeği”kullanılmıştır. İlhan ve diğerleri, (2013) tarafından geliştirilen tutum ölçeğinin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .89 olarak raporlanmıştır. Bu araştırmada elde edilen Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ise .87'dir. Ölçek, öğretmenlerin eğitim araştırmalarına yönelik duyuşsal tepkilerini ölçmeyi amaçlayan 20 maddelik tek boyutlu bir yapıya sahiptir. Karsantık ve Yağcı (2022) tarafından geliştirilen“Öğretim Programlarındaki Değişime Uyum Ölçeği”ise 29 maddeden oluşmakta ve dört faktörlü bir yapı içermektedir. Bu ölçeğin geliştirici tarafından raporlanan genel güvenirlik katsayısı .93 olup, bu araştırma kapsamında yapılan analizlerde Cronbach Alpha değeri .91 olarak hesaplanmıştır. Her iki ölçek de alan yazında geçerliği ve güvenirliği sağlanmış araçlardır. Araştırma kapsamında söz konusu ölçekler, Muğla ilinde çeşitli okul kademelerinde görev yapan 446 öğretmene uygulanmış, ölçeklerin özgün formlarına sadık kalınarak gerekli izinler doğrultusunda kullanılmıştır. Bulgulara göre öğretmenlerin hem eğitim araştırmalarına yönelik tutumları hem de öğretim programlarındaki değişime uyum düzeyleri yüksek bulunmuştur. Ayrıca eğitim araştırmalarına yönelik olumlu tutumun, öğretim programlarındaki değişime uyumu anlamlı ve güçlü bir biçimde yordadığı saptanmıştır. Demografik değişkenler açısından genel bir farklılık bulunmamakla birlikte; lisansüstü eğitim düzeyine sahip öğretmenlerin, lisans mezunlarına kıyasla daha yüksek düzeyde öğretim programı değişimlerine uyum gösterdiği ve eğitim araştırmalarına yönelik daha olumlu tutum sergilediği belirlenmiştir. Benzer şekilde, Maarif Modeli kapsamında hizmet içi eğitim alan öğretmenlerin de bu iki değişkene ilişkin puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu bulgular doğrultusunda, öğretmenlerin akademik ve mesleki gelişimini destekleyen politika ve uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between teachers' attitudes toward educational research and their level of adaptation to changes in the curriculum, and to determine whether these variables differ significantly according to demographic characteristics. The study was designed using the survey model, a quantitative research approach. The study group consists of 446 teachers working at various school levels in the province of Muğla during the 2024–2025 academic year. Data were collected using the“Attitude Scale Toward Educational Research”(İlhan et.al., 2013) and the“Adaptation to Curriculum Change Scale”(Karsantık and Yağcı, 2022). The reliability coefficient (Cronbach's alpha) of the Attitude Scale Toward Educational Research was reported as .89 by its developers, while the reliability coefficient obtained in this study was .87. The scale consists of 20 items in a unidimensional structure designed to measure teachers' affective responses to educational research. The Adaptation to Curriculum Change Scale, developed by Karsantık and Yağcı (2022), includes 29 items and is structured in four dimensions. While the original scale had a reliability coefficient of .93, the current study yielded a coefficient of .91. Both instruments are valid and reliable according to the literature, and were administered to the participating teachers in accordance with required permissions. The findings revealed that teachers demonstrated high levels of both positive attitudes toward educational research and adaptation to curriculum changes. Furthermore, attitudes toward educational research were found to be a significant and strong predictor of adaptation to curricular changes. Although no significant differences were found in most demographic variables, teachers with graduate-level education and those who had participated in in-service training programs (e.g., on the“Maarif Model”) exhibited significantly higher scores on both attitude and adaptation measures. These findings suggest that teachers are open to research-based knowledge and view changes in curriculum as opportunities for pedagogical development. Based on the results, it is recommended that policies and practices supporting the academic and professional growth of teachers be strengthened, and that teachers be included more actively in curriculum development and change processes.