Ortaokul Matematik öğretmenlerinin çoklu temsilleri kullanarak kesirlerle toplama ve çıkarma işlemlerini öğretme yaklaşımlarının incelenmesi
Investigating middle scholl tearchers' use of multiple represantations regarding addition and substraction of fracti̇ons
- Tez No: 463349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YEŞİLDERE İMRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Temsil, Kesirler, Pedagojik Alan Bilgisi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada ortaokul matematik öğretmenlerinin kesirlerle toplama ve çıkarma işlemlerini öğretirken kullandıkları temsilleri irdelemek ve bu temsilleri öğrenme sürecine entegre etme süreçlerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışma nitel bir çalışmadır. Çalışmanın çalışma grubu ise İzmir ili Aliağa ilçesindeki 6 ortaokul matematik öğretmeninden oluşturmaktadır. Bu 6 matematik öğretmeni seçilirken öğretmenlerin MEB'deki tecrübe yıllarına bakılmıştır. 0-10 yıllık mesleki deneyime sahip olan 3 matematik öğretmeni ve 10 yıl üzeri mesleki deneyime sahip olan 3 matematik öğretmeni ile çalışma yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Mitchell, Charalambous ve Hill, (2013)'in çoklu temsillerle ders işlenişine yönelik hazırladığı çerçeveden yararlanılarak bir gözlem formu ve öğretmenlerin temsil kullanımına ilişkin görüşlerini öğrenmek adına hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak ise, ortaokul matematik öğretmenlerinin kesirlerle toplama ve çıkarma işlemi öğretiminde derslerinde temsil kullanımına çokça yer verdikleri gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, birden fazla temsil kullanımına da önem veren öğretmenlerin bu temsiller altında yatan matematiksel fikirlere önem vermedikleri, temsiller bağlantı ve ilişkilere değinmedikleri, temsiller ile genellemelere ulaştırma konusunda eksik kaldıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, junior high school math teachers to examine the representation they use addition and substraction of fractions while teaching, representation is purpose examine the process of integrating the learning process. The study is a qualitative study. The working group's work in the province of Izmir Aliaga, constitute the 6 middle school mathematics teacher. It analyzed when selecting the mathematics teacher look the experience years in the Ministry of Education teachers. The study which has been conducted 0-10 years of professional experience 3 math teacher with 3 math teacher with over 10 years of professional experience. As data collection tool Mitchell, Charalambous and Hill (2013) 's multiple represented by the class using the framework prepared for processing an observation form and name to find out their views on the use of the representation of teachers prepared interview form was used. The obtained data were analyzed by content analysis. As a result, the representation of middle school mathematics teachers to use with the addition and subtraction of fractions has been widely observed that has included teaching the course. As well as, more than one representative use of the importance that for the teachers are not important mathematical ideas underlying representations, they address the representation of links and relationships were observed to they not refferences to transportation to generalize with representations.