Öğrenme güçlüğü olan çocukların öyküleme yoluyla ölçümlenen yazılı ifadeleri ve yazma kaygıları arasındaki ilişki
The relation between written expressions measured through storytelling and writing anxiety of children with learning disabilities
- Tez No: 463350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV GİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: özel öğrenme güçlüğü, öyküleme, yazılı anlatım, yazma kaygısı, special learning disability, narrative, written expression, writing anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Öğrenme güçlüğü tanılı öğrencilerin en çok sorun yaşadıkları alanlar okuma ve yazma becerilerinin kazanılması ve bu becerilerin uygun bir şekilde sergilenmesidir. Öğrenme güçlü tanılı öğrenciler ile ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde okuma alanında yapılan çalışmalara rağmen yazma alanında yapılan çalışmaların sınırlılığı göze çarpmaktadır. Bu çalışma ile özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrencilerin öyküleme (hikâye etme) yoluyla ölçümlenen yazılı anlatımları ile yazma kaygıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve normal gelişim gösteren yaşıtlarının performanslarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma tarama/betimleme modeline göre planlanmıştır. Araştırmanın 5, 6 ve 7. sınıf düzeyinde özel öğrenme güçlüğü tanılı 58 öğrenci ve normal gelişim gösteren 64 öğrenci olmak üzere toplam 122 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları SPSS analiz programı 22. 0 sürümüyle çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrencilerin yazılı anlatımlarının dış yapı, dil ve anlatım ve düzenleme özelliklerinden aldıkları puanlarının normal gelişim gösteren öğrencilerden anlamlı düzeyde farklılaştığı ve düzeylerinin normal gelişim gösteren öğrencilerden düşük olduğu bulunmuştur. Özel öğrenme güçlüğü tanılı öğrencilerin yazma kaygısı düzeylerinin normal gelişim gösteren öğrencilerden yüksek olduğu ve yazma kaygılarıyla yazılı anlatımları arasında bir ilişki olduğu ancak bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Students with learning disabilities have the most difficulty in acquiring reading and writing skills and in performing them properly. Although there are many studies on reading skills of students with learning disabilities, the research regarding their writing skills is very limited. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relation between written expressions measured through storytelling (narrating) and writing anxiety of children with learning disability. A survey/descriptive research design was implemented to answer the research questions of the current study. Fifth, sixth, and seventh grade students with learning disabilities (58) and normal development (64) participated in this study. The data obtained in the study was analyzed using Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 22.0. The results showed that the students with learning disabilities differed significantly in external structure, language and expression, and organizing scores from the students with normal development and they performed significantly lower than those with normal development. The results also indicated that their writing anxiety levels were higher than the levels of those with normal development. Further, there was a relationship between writing anxiety and written expressions, but not statistically significant. The findings were discussed in light of previous research.